Ezek után Ön is gyalog jár majd

A gyaloglásnak sokszor nem az élettani hasznát látjuk, hanem a szükséges „rosszat”, hiszen el kell gyalogoljunk a boltba, a gyerekért az iskolába, vagy kigyalogolni a buszhoz. Azonban a gyaloglés nem csak ennyiről szól.

A kutatások bizonyítják, hogy a gyaloglás jót tesz a mentális egészségnek, hiszen a monoton séta mellett kiszellőztethetjük gondolatainkat, átgondolhatjuk dolgainkat. Ha gyorsabb, erőteljesebb sétát választunk akkor pedig még az anyagcserénkkel is jót tehetünk. Egy gyorsabb ütemű séta 10 perc alatt már segít csökkenteni a stresszt, a bennünk lévő feszültséget és a harag levezetésébet is megkönnyíti.

Portrait of Happy Young couple on the field in spring

Ha rendszeresen sétálunk éveken keresztül, öt év alatt már tudja felezni az ALzheimer-kór kockázatát. 

Bár nem egy erősítős edzés, de a karok és vállak izomtónusát is növelheti. Gondoljunk a távgyaloglókra. Miközben gyorsan gyalogolunk, a hasunkat is befeszítjük. Ez az izomfeszesség megdolgoztatja a hasi izmokat. 

Minden mozgás jó a vérnyomásproblémára, hiszen az anyagcserét, a vér áramlását segíti: emeli a pulzusszámot, javítja a keringést. Ezt a mozgásfajtát ajánlják leghamarabb a különböző betegségben szenvedő, nehéz mozgást végezni nem tudó személyeknek, hiszen már ez a mozgástartomány is megmozgat izomcsoportokat, mégsem megterhelő. A mozgást különböző intenzitásban folytathatjuk, ha pedig okosórával rendelkezünk, még inkább kontrollálhatjuk tempónkat.

A gyors séta olyan izomcsoportokat mozgat meg, hogy segítségével több izomcsoportot mozgatunk meg, mintha kocognánk. Érdekesen és hihetetlenül hangzik, de így van.

Fotó: Freepik

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra