Ódor-kormány: tűzoltás vagy új esély?

Mától hivatalosan is Ódor Lajos kormányfő vezeti Szlovákia történetének első hivatalnok-kormányát. A Matovič, majd a Heger-kormány után a Szlovák Nemzeti Bank egykori alelnökének kabinetje immár a harmadik, melyet Zuzana Čaputová köztársasági elnök nevezett ki.

Az államfő az új miniszterelnök és tárcavezetőinek kinevezésekor elmondta: „Önök a szakmai életútjuk során már komoly tekintélyt vívtak ki maguknak, most pedig az a szándék vezérli mindannyiukat, hogy az országot előbbre vigyék, s elvezessék a tisztességes előrehozott választásokig“. Az új szakértői kormány kapcsán úgy fogalmazott: tagjainak köszönhetően az sokszínűséget tükröz, és szakértelmével, a köz szolgálatával jó példát mutathat. Mint mondta: járványként terjed a populizmus, melynek ellensúlyozására a tényszerűség, az emberség a válasz.

Zuzana Čaputová köszönetet mondott Eduard Hegernek és kormányának is, melynek működését gyakran viták jellemeztek ugyan, ám emellett számos jelentős reformot vezettek be.

Ódor Lajos kormányfő – miután megköszönte a bizalmat – , úgy fogalmazott, hogy kormánya munkája öt alapelven nyugszik majd. Ezek pedig a „nyugalom, szakértelem, jövő, az egyesítés és az ország szolgálata“. Az újdonsült miniszterelnök útja a Grassalkovich palotából a kormányhivatalba, Eduard Heger leköszönő kormányfőhöz vezetett, ahol átvette a képzeletbeli stafétabotot, ezt követően pedig sajtótájékoztatón mutatta be kormánya tagjait. Szavai szerint 3+3 „házi feladattal“ bízta meg őket: találjanak három olyan témát, melyeket – afféle tűzoltásként – elsőbbséget élvezve kell megoldani, illetve határozzanak meg három, jövőre vonatkozó célt. A kormány prioritásként kezeli az Európa-párti politika folytatását, Ukrajna további támogatását, az Európai Unióból érkező pénzeszközök hatékony felhasználását, a tehetséges fiatalok felkarolását, elvándorlásuk megállítását, az elesettek, nehezebb sorsú családok támogatását. S még néhány vállalás, címszavakban: innováció, felzárkózás, az infláció mérséklése, felelősségteljes pénzpolitika, az élelmiszerárak féken tartása.

Újságírói kérdésekre válaszolva Ódor Lajos miniszterelnök elmondta: miniszterei az első harminc napban maguk dönthetnek arról, hogy kit választanak maguk mellé államtitkárnak. Olyan költségvetést készítenek elő, melyre a szeptemberi választások után megalakuló új kabinet alapként építhet, kormánya céljait pedig minden parlamenti párttal készen áll ismertetni.

Az előrehozott választásokig, azaz szeptember 30-ig megbízott kormány legfontosabb feladata, hogy megalkossa a kormányprogramot, kidolgozza a jövőévi állami költségvetést, amely elemzők szerint vélhetően a takarékosságon alapul majd. Feladatai közé tartozik továbbá az is, hogy valóra váltsa a Helyreállítási alapban megfogalmazott célokat, enyhítse a politikai és társadalmi feszültséget, és válságkezelő reformokat vezessen be. Szakértők szerint kérdés, vajon az új kormánynak bizalmat szavaznak-e a törvényhozásban? Ha ez nem történne meg, akkor 30 nap elteltével csupán korlátozott jogkörökkel működhetne Ódor Lajos miniszterelnök kormánya.

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra