A világ fele 2035-re túlsúlyos lesz

A világ népességének több mint fele elhízottnak vagy túlsúlyosnak fog minősülni 2035-re, ha nem teszünk lépéseket – figyelmeztet a World Obesity Federation a BBC interjújában.
A jelentés szerint több mint négymilliárd ember lesz érintett, és az arány a gyermekek körében nő a leggyorsabban, köszönhetően az ülő életmódnak és a számok növekedése leginkább az alacsony vagy közepes jövedelmű afrikai és ázsiai országokban várhatóak.
A jelentés szerint az elhízás költségei 2035-re évente több, mint 4 milliárd dollárt (3,3 milliárd fontot) fognak kitenni.

A szövetség elnöke, Louise Baur professzor ezt az eredményt egyértelmű figyelmeztetésnek nevezte az országok számára, miszerint most kell cselekedniük, különben a jövőben következményekkel kell számolniuk.
A jelentés külön kiemeli a gyermekek és tizenévesek körében az elhízás növekvő arányát, amely a 2020-as szinthez képest várhatóan megduplázódik mind a fiúk, mind a lányok körében.
Baur professzor szerint ez a tendencia „különösen aggasztó”, és hozzátette, hogy „a kormányoknak és a politikai döntéshozóknak világszerte mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy elkerüljék az egészségügyi, társadalmi és gazdasági költségek áthárítását a fiatalabb generációra” azáltal, hogy felmérik „az elhízáshoz hozzájáruló rendszereket és alapvető tényezőket”.
A 10 ország közül kilenc, ahol az elhízás várhatóan a legnagyobb mértékben növekszik globális szinten az alacsony vagy alsó-közepes jövedelemmel rendelkező afrikai és ázsiai állam.
Ennek okai között szerepelnek az étrendi preferenciáknak a nagyobb mértékben feldolgozott élelmiszerek irányába mutató tendenciái, a mozgásszegény magatartás növekvő szintje, az élelmiszer-kínálat és -marketing ellenőrzésére irányuló gyengébb szakpolitikák, valamint a testsúlyszabályozást és az egészségnevelést segítő, kevésbé jól felszerelt egészségügyi szolgáltatások.
Az alacsonyabb jövedelmű országok gyakran a legkevésbé képesek reagálni az elhízásra és annak következményeire.
Az eredmények szerint az elhízási ráta növekedése világszerte jelentős hatással lesz a globális gazdaságra, ami a globális bruttó hazai termék 3%-ának felel meg.
A jelentés hangsúlyozza, hogy az elhízás gazdasági hatásának elismerése „semmiképpen sem jelenti az elhízással élő emberek hibáztatását”.
A jelentésben közzétett adatokat hétfőn mutatják be az ENSZ-nek
Az eredmények szerint az elhízási ráta növekedése világszerte jelentős hatással lesz a globális gazdaságra, ami a globális bruttó hazai termék 3%-ának felel meg.
A jelentés hangsúlyozza, hogy az elhízás gazdasági hatásának elismerése „semmiképpen sem jelenti az elhízással élő emberek hibáztatását”.
A jelentésben közzétett adatokat hétfőn mutatják be az ENSZ-nek.

Fotók: Freepik

Forrás: BBC

Fotó: Freepik

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Újabb CD-vel jelentkezett az Omega

    Újabb stúdióalbum, az eredetileg 1986-ban kiadott A Föld árnyékos oldalán jelent meg múlt héten CD-n, az Omega együttes életműsorozatában.     A lemez újramaszterelt változata

Nemzetközi filmfesztivál Csehországban

Karlovy Varyban pénteken kezdődött az 57. nemzetközi filmfesztivál Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: „Pénteken kezdődött az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában tizenegy