Szlovénia végleg lebontja a határkerítést

Szlovénia kedden megkezdte a Horvátországgal közös határán lévő panelkerítés eltávolítását – közölte a szlovén közszolgálati televízió.

A migrációs hullám miatt Szlovénia még 2015-ben 176 kilométer hosszú pengés drótkerítést épített a Horvátországgal közös, mintegy 670 kilométeres határán. Ezt később fokozatosan panelkerítésre cserélték, és kibővítették. A közös határszakaszon 136 kilométer pengés drótkerítés és 60 kilométer panelkerítés húzódott. A pengés drótkerítés eltávolítása még tavaly júliusban megkezdődött, és jelenleg még tíz kilométer maradt belőle. A panelkerítés lebontása kedden vette kezdetét, a dél-szlovéniai Osilnica és Jelsane határátkelőhelyek környékén. A munkálatok megtekintése céljából Bostjan Poklukar belügyminiszter és Marjan Sarec védelmi miniszter is a helyszínre látogatott.

Poklukar a sajtónak úgy nyilatkozott: „itt volt az ideje a panelkerítések eltávolításának, mert jelenleg már nem szolgálják azt a célt, ami miatt azokat felállították”.Úgy vélte: Horvátország sikeresen meg fogja védeni a külső schengeni határt, ahogyan azt Szlovénia is tette korábban. „A kerítés ideiglenes technikai akadályként betöltötte szerepét a schengeni határ védelmében, nem utolsósorban azért, mert az Európai Unió számára bizalmi kérdés volt, hogy Szlovénia felelősségteljes hozzáállást tanúsított a külső határ védelme ügyében” – mondta a belügyminiszter. Poklukar közölte: a kerítés lebontására idén 1,7 millió euró áll rendelkezésre, és a 2024-es költségvetésben is biztosítanak erre a célra forrásokat. A tárcavezető jelezte: a drótkerítést legkésőbb az év végéig, a panelkerítést pedig legkorábban két éven belül eltávolítják. Az illegális migrációval kapcsolatban hangsúlyozta: Szlovénia Horvátország schengeni csatlakozása után is sikeresen kezeli a migránsáradatot, de a korábbitól némileg eltérő módon. Idén a rendőrség már több mint 110 embercsempészt fogott el, és szorosan együttműködik a nyugat-balkáni országok rendőri erőivel – mutatott rá.

Sarec szerint Horvátország schengeni csatlakozásával a szlovén hadseregnek is megváltozott a feladatköre. „Most már nincs szükségünk sürgősségi erőkre a déli határokon, így felhasználhatjuk őket máshol, arra, ami az alapvető feladatuk” – fogalmazott a védelmi miniszter.

Forrás: Szlovén közszolgálati televízió, MTI
Fotó: Varga György / MTI/MTVA

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra