A miniszterek választhatnak, a kormányfő vétózhat

„Minisztereimnek szabad kezet adtam arra vonatkozólag, hogy olyan munkatársakat, államtitkárokat válasszanak maguk mellé, akik élvezik bizalmukat, s akikre munkájuk során száz százalékban támaszkodhatnak, hiszen a kabinet megbizatása határozott idejű, nincs idő az egyes tárcák teljeskörű átszervezésére.” – nyilatkozta Ódor Lajos miniszterelnök az első kormányülést követő sajtótájékoztatón.

„Természetesen vétójogom van, ezért ha egy-egy személlyel kapcsolatban eltérő a véleményünk, a végleges döntés az én kezemben van. Az előző kormány által kinevezett államtitkárok leváltása tehát nem a bizalmatlanság, vagy a munkájukkal szembeni elégedetlenség jele.” – válaszolta újságírói kérdésre. 

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy a Szlovák Titkosszolgálat vezetőjének leváltása vagy tisztségében tartása – akinek a menesztését több politikai párt is szorgalmazza – nyitott kérdés. Ebben az ügyben a köztársasági elnöknek vannak jogkörei, így hát tárgyalások várnak még ránk. Hozzátette azt is, hogy a titkosszolgálat vezetőjével eddig még nem találkozott. Azzal kapcsolatban, hogy lesznek-e további személycserék az egyes állami intézmények, hivatalok élén, így válaszolt: a tárcavezetők éppen most döntenek arról, hogy kiket hagynak meg tisztségükben, s hol eszközölnek változtatásokat.

Fotó: Sólymos László politikus Facebook oldala

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra