5 reggeli, amit ha meglát, azonnal enni akar

Péntek reggel 9 van, már csak a mai napot kell kibírni és kezdődik a hétvége. Mindenki máshogy osztja be a hétvégét. Ki pihen, ki családozik, ki tanul, ki plusz munkát vállal, de abban talán mindenki egyetért, hogy hétvégén megadjuk a nap első étkezésének a módját, hiszen nem kell rohannunk, mint a hétköznapok során.

Az, hogy mit és mennyit eszünk teljesen egyéni. Valaki az édes reggelire esküszik, mások a sósra.

Fontos azonban megjegyezni, hogy aki érzékeny a cukrára vagy inzulinrezisztenciával diagnosztizált érdemes kerülnie az édes ételeket az első étkezés során.

Valaki nyugodtan leül a kanapéra és kiélvezve az ízeket falatozik, valaki ugyanezt a családjával teszi egy nagy, közös családi reggelizés keretein belül. Ilyenkor az embernek kedve támad valami jót enni. Hogy milyen is az? Mindegy, csak valami finom legyen, valami nem megszokott íz, amitől különleges indulási alapot adhatunk egy szombati vagy vasárnapi reggelnek. Jöjjenek tehát az inspirációk:

Egy tipikus édes, terülj-terülj asztalkám. Nem is kell hozzá nagy tudomány csupán egy gofrisütő és olyan ízvilág, amelyet mi szeretünk. A gofrira tehetünk lekvárt, tejszínhabot, csokoládét, de akár gyümölcsöket is, mint ahogyan a képen látjuk. A banán tejszínhabbal jól megy, de azért egy csokis-epres gofri sem lehet rossz kombináció.

Tovább maradva az édes vonalon következzen egy hasonló stílusú étel, mint a gofri, azonban ez palacsinta lesz. Ha unjuk a sima palacsintát feldobhatjuk egy új stílussal. Az amerikai palacsinta is hasonló módon elkészítendő, a különbség csak annyi, hogy itt sokkal kisebb köröket sütünk ki a keverékünkből és nem tekerjük fel. A palacsinta szeletek közé pedig bármit tehetünk, ami jól esik. Csokoládé szirupot, lekvárt, pudingot és még sorolhatnám..

Ígérem, hogy ez az utolsó édes étel, de nem gondolnám, hogy csak azért mert szeretnénk valami ínyencet enni el kell szakadnunk a klasszikus dolgoktól. Ha műzlit ennénk reggelire teljesen fel tudjuk tuningolni. Változtathatunk a műzli típusán vagy több fajta műzlit is összeönthetünk, amely még egyet csavar az ízvilágon. Tehetünk bele gyümölcsöt, itt a mi fantáziánkra van bízva a dolog, de természetesen itt is érvényes, hogy minél több fajta, annál ízletesebb lesz. Aki valami nagyon extrát szeretne ajánlom a csoki darabokat vagy a mézet.

Elérkeztünk a sós ötletekhez. Ha mediterrán ízekre vágyunk a képen találunk két példát is. Az igazi mediterrán reggelihez mindenképpen szükségünk lesz avokádóra. Ezt vagy a kenyérre szelve fogyasztjuk, vagy összetörjük és akár egy kis fokhagymával ízesítve krémet készítünk belőle. Ha sajtot ennénk bármilyet választhatunk, de ehhez az ízvilághoz legjobban a könnyed mozzarella passzol. Lifehack: ha sütőben rásütjük a kenyérre ugyanolyan íze lesz, mint a trapista sajtnak, mégis sokkal kevesebb az ára. Az avokádós kenyérhez és mozzarelláhz szükségünk lesz még paradicsomra, ami nélkül nem is lenne teljes a kép. Az egész feltét alá pedig pár csepp olivaolajat is kenhetünk, amely lehet furcsán hangzik, mégis érdemes kipróbálni, mert jó ízt ad az ételnek.

Végül nem is lenne igazi ez a rövid gasztro körút a tipikus magyar reggeli nélkül, amelyet más elemekkel is kiegészíthetünk. Tojás, virsli, kolbász, téliszalámi, sajtok.. Összerakhatunk egy mini hústálat, amellyel meglephetjük párunkat és együtt, közösen elfogyaszthatjuk, mintha egy étteremben reggeliznénk.

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra