10 érdekesség a személyiségről, amiről még nem hallott

A személyiség tesz minket azzá, akik vagyunk. Életünk szinte minden aspektusát befolyásolja, beleértve azt is, hogy milyen karriert választunk, hogyan kommunikálunk a szeretteinkkel és milyen partnert választunk magunk mellé.

De milyen tényezők befolyásolják a személyiségünket? Megváltoztathatjuk-e a személyiségünket, vagy ilyenek maradunk ameddig csak élünk?

A személyiség kérdései a pszichológia egyik legkutatottabb témája esélyes. A pszichológia szakon az ember sokat tanul arról, hogy milyen dolgok befolyásolják a személyiséget, mitől függ a viselkedésünk.

A születési sorrend meghatározó

Az elsőszülött gyermekeket gyakran főnökösködőnek, míg az utolsó született gyermeket felelőtlennek mondják. De vajon igazak a sztereotípiák? Habár a sztereotípiákat mondogatták, de bizonyítékok nem álltak rendelkezésre, azonban pár éve bizonyították, hogy a család mérete és a születési sorrend valóban befolyásoló. Sőt nem csak a személyiségünkre van hatással, hanem a partner és a barátok választára is. Az elsőszülöttek általában elsőszülöttet választanak, a ‘kis tesók’ pedig szintén ‘kis tesókat’.

A személyiségünk stabil

Bár a személyiségünk egy része stabil és kevésbé változó, a szorongásszint, a barátságosság és az élménykeresés változhat az életkor előrehaladtával.

Politikai beállítottság

A politikai beállítottságunkat is befolyásolja személyiségünk. Azok az emberek, akik magukat konzervatívnak vallják, komformistábbak, míg a magukat liberálisnak titulálók magasabb empátiával rendelkeznek.

Facebook profilunk és személyiségünk

Az emberek online identitása is egyfajta személyiségjegy, hiszen a legtöbb online helyzetben információt hagyunk magunk után, amely a személyiségünkről árulkodhat. Kiválaszthatjuk a legjobb fotót magunkról, szerkeszthetjük, átgondolhatjuk megjegyzéseinket.

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra