Erényes és példás tetteket díjaztak

Kilencedszer adták át a Szlovákiai Civil Becsületrendet a hétvégén Komáromban, a Kultúrpalota dísztermében. A kuratórium döntése alapján az idén ismét ketten, Ladányi Lajos és Orosz Örs érdemelték ki az elismerést, hiszen tetteikkel követik a Szlovákiai Civil Becsületrend Polgári Társulás jelmondatát: erénnyel és példával.

A meghívott vendégek és a közönség

Ady Endre Intés az őrzőkhöz című versével indította a díjátadó ünnepélyt Dráfi Mátyás Kossuth és Jászai Mari-díjas Érdemes Művész, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja. Ünnepi beszédet Klemen Terézia, a Szlovákiai Civil Becsületrend Polgári Társulás elnöke mondott. A résztvevők egyperces néma felállással adóztak Vasik János, a pozsonyi Pátria Rádió volt főszerkesztője és Csiffáry Károly főorvos, közelmúltban elhunyt kuratóriumai tagok emlékének.  

Ladányi Lajos és a laudációt mondó Csáky Pál

Ladányi Lajos, a Zoboralja Közhasznú Társaság elnöke, a zoboralji szórványvidék magyarságának megmaradása érdekében kifejtett eredményes tevékenységéért, különösen a társadalmi-kulturális élet, oktatás megőrzése és fejlesztése terén végzett és értékes munkájáért kapta a díjat. A kitüntetettet Csáky Pál egykori miniszterelnök-helyettes, volt európai parlamenti képviselő, író, drámaíró méltatta. Ezután Ladányi Lajos egy kisfilmben beszélt széleskörű tevékenységéről, majd átvette a díjat a kuratórium megjelent tagjaitól.

Orosz Örs a kuratórium tagjaival, a díjat szemlélve

Orosz Örs értékmentő a felvidéki Árpád-kori emlékek feltárásáért, a történelmi szobrok felkutatásáért, valamint jogvédő aktivista tevékenységéért és a Gombaszögi Nyári Tábor felélesztéséért lett az idei Szlovákiai Civil Becsületrend birtokosa. Munkásságáról Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke tartott dicsérő beszédet. Kisfilmjét korábbi televíziós interjúiból válogatták.

A zenekar hangol, Orosz Örs beszédet mond

Mindkét díjazott szólt a jelenlévőkhöz. Orosz Örs a csapatmunka fontosságát emelte ki, valamint azt, hogy minden korosztály a maga korában tegye a dolgát. Ezért adta át tizennégy után a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezői posztját Nászaly Gáborban. Ladányi Lajos pedig azt mondta, számára a Szlovákiai Civil Becsületrend újabb kötelezettségvállalás.

Bégány Csenge Anna, a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekeversenyen feltűnt fiatal énekeseinek egyike

Záróakkordként Bégány Csenge Anna, Tímár Tímea és Endrész Ferenc, a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyen feltűnt fiatal énekesek adtak koncertet a hétvégi komáromi eseményen, a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar kíséretével, amelyet Farkas Pál vezényelt.

Fotó: a szerző                  

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra