Tágra nyílt pinceajtók várták a borkedvelőket a bodrogközi Toszkánában

Kisgéresben újra megszervezték a Nyitott pince napokat május 19. és 20. között, egy akácvirágzástól illatózó, napsütéses hétvégén. Még a csapból is bor folyt.

A rendezvényen nagyjából 20 pincetulajdonos nyitotta meg kapuit egy teljes napra, akik mellett kézművesek, népzenei előadások, gasztroélmények, koncertek járultak hozzá az önfeledt szórakozáshoz. A programsorozat május 19-én kóstolóval indult a kisgéresi borospincék között, ahol három borász 14 borát kóstolhatták az érdeklődők. A borászok sajtot, a jól ismert kisgéresi túrós és káposztás bélest kínáltak a bor mellé.

” Idén is sok kézművesre, piacosra számítottunk, húsz borospince is nyitva lesz, gazdag program lesz. Belépődíj nincs, csak a kóstolójegyet kell megváltani”

Furik Csaba, Kisgéres polgármestere

Kisgéres páratlan borospincerendszere vulkáni tufából faragott, összesen 83 borospincével. Az itt megrendezett májusi rendezvény évről évre több látogatót vonz, és egyre több helyi termelőnek ad lehetőséget termékeik helyben történő bemutatására, értékesítésére. Idén 20 termelő 40 termékét – egyedi borkülönlegességeket – kóstolhatnak és vásárolhatnak meg a nemrég felújított pincesor látogatói. A kultúrprogram szombat délután kezdődött, fél kettőkor indult meg a zenés előadások menete. Elsőként a The Wonders, fiatal királyhelmeci gimnazistákból álló zenekar lépett fel, mely a régióban egyre nagyobb népszerűségnek örvend – jómagam is szívesen hallgatom őket. Háromnegyed háromkor volt az ünnepélyes megnyitó, melyen köszöntőt mondott Rastistlav Trnka, Kassa megye elnöke is, aki egyébként jó néhány óráig maradt, s beszélgetett a helyiekkel.

„Kisgéresbe vonz az akácillat. A kisgéresi Nyitott pincék napja egyedülálló rendezvény a régióban, 380 középkori pincét nyitottak itt meg, 20 helyi borász 40 borából lehet kóstolni. A rendezvény a Terra Incognita megyei program támogatását élvezi immáron 14. alkalommal.” – árulta el közösségi oldalán

Rasťo Trnka, Kassa megye elnöke

Fotó: Rasťo TRNKA Facebook oldal

Tokaj-vidék felemelkedése

A program következő felvonásában Vikidál Gyula és Homonyik Sándor adtak elő időtlen, örökzöld slágereket. Aki ezt megelőzően néhány bort megkóstolt, táncra is perdülhetett. A hozzám hasonló optimisták úgy gondolhatták, gond nélkül meg lehet látogatni az összes megnyitott pincét, ám ez korántsem könnyű feladat. Az est végére nekem is maradt még legalább kilenc kóstolójegyem, amit végül már fel sem használtam – bár szerettem volna. Baráti társaságommal együtt egy kedves ismerős jóvoltából kaptunk egy rövid vezetett pincelátogatást – ezúton is köszönöm Kovács Róbertnek (borítókép) és az egész családjának. Megtudhattuk, hogy a legenda szerint a helyiek ide menekültek a tatárok elől, amikor azok betörtek.

A Tokaj-vidék felemelkedése a 16. századra nyúlik vissza, amikor a törökök birtokba vették a déli történelmi borvidéket, és itt is megindulhatott a szőlőtermesztés. Egyébként a pincék egy részét ma már kőfalak választják el, és ha együtt képzeljük őket, egy nagy pincére emlékeztető helyiséget kapunk a középkori várak alatt. A helyiek úgy vélik, hogy a pincék egy része (főleg a régi tufába ásott) legalább 4-500 éves lehet.

Fejre vigyázni!

A pincesoron jelenleg 317 borospince található, amelyek 83 kijáraton érhetők el. De ami még ennél is fontosabb felismerés volt: a bor finom, de a pincéből feljövet fejre vigyázni – a pincék alacsony belmagassága miatt is, de a meleg napsütés is veszélyes lehet. Egy élmény volt, mindenkinek jó szívvel ajánlom, aki szereti a borokat, a kézműves termékeket, a finom ételeket.

Jövőre újra.

Gáspár Alexander

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra