A világűrben talán egyelőre biztonságosabb, mint közúton

Elon Musk csodálatraméltó lángész – talán a legnagyobb korunkban. Mielőtt az űrbe lövöldözte volna az eddig készült legnagyobb rakétákat, „kicsiben” kezdte: megszállottan dolgozott az elektromos autók gyártásán és elterjesztésén. A Tesla ma már befutott, társadalmi és szociális rangot is jelentő kocsi. Távol állnak azonban a tökéletességtől: a vezetői tapasztalatok alapján, tizenöt kisebb, vagy komolyabb gondot gyűjtöttek össze – az esztétikai érzék cserbenhagyásától a közutakon való közlekedés veszélyeztetéséig.  

Úttörő jellegű technológiáját tekintetbe véve, s a tényt, hogy első tulajdonosai nem az alsóbb társadalmi osztályokból kerülnek ki, talán számitani lehetett arra, hogy fenntartása nem lesz olcsó. Ahogyan arra is, hogy technikailag is kihívásokat jelent majd. Többek kifogásolták, hogy bizonyos részei alacsony minőségű anyagból készülnek. Az időjárás is ellensége lehet: a hideg csökkenti az elektromos meghajtás élettartamát és hóban nagyon rosszul mozogható.

A legkomolyabb panaszok azonban az elektromos vezérlőrendszerrel kapcsolatosak. Volt, aki azért perelte a céget, mert az autó megmakacsolta magát, s nem engedelmeskedett a kormányzó mozdulatoknak.

Megint mások azt vették észre, hogy a pilóta nélküli üzemmód alapvetően megbízhatatlan. Mivel sofőr nélkül, elméletben önmagát is képes irányitani, a jövő egy forradalmi lehetőségét jelenthetné. Egyelőre azonban a gépjármű érzékelőrendszere távolról sem működnek biztonságosan.

Bennem különös rossz szájízt keltett, mikor Musk életrajzában azt olvastam, hogy az egyik ügyfél éppen a kormánymű nehezen kezelhetőségét panaszolta az ügyfélszolgálatnak. A megoldás a következő volt: az éjszaka folyamán, a személyzet egyszerűen csatlakozott a garázsban pihenő gép központi számítógépjébe, és önkényesen mesterkedtek vele… Igaz, megjavítottak, de mi van, ha valakinek furcsa ötletei támadtak volna…?  

Forrás: carlogos.org

Fotó: pixabay.com

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra