Miben különböznek a férfiak és nők álmai?

Életünk nagyjából egyharmadát alvással töltjük. Számos elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy miért álmodunk, de a kutatók még mindig nem tudják a pontos okát. Egyesek szerint az álmok szimbolikus jelentéssel bírnak, míg mások szerint az ébrenléti tapasztalatokkal kapcsolatosak. Ami azonban biztos, hogy szinte mindenki álmodik, ezek az álmok lenyűgözőek, izgalmasak, ijesztőek vagy éppenséggel csak furcsák.

Minden éjszaka álmodunk

Az agy egész éjszaka aktív, különösen a REM- fázisban, az intenzív, gyors szemmozgásos időszakban, amikor is álmodunk. A felnőttek és a gyerekek is körülbelül 2 órát álmodnak egy éjszaka során, még akkor is, ha egyáltalán nem emlékeznek rá. A kutatók megállapítottak, hogy egy embernek általában több álma is van éjszakánként, egy „fejezet” pedig 5-20 percig tart. Ezt talán mi is tapasztaltuk már, amikor emlékszünk az álmainkra és úgy ébredünk, hogy kalandos éjszakánk volt bent, a fejünkben. Életünk során pedig átlagosan hat évet töltünk álmokat nézegetve.

Elfeledett álmok

Az agyunk kialakítása nem támogatja az álmainkban szerzett emlékképekből az információfeldolgozást, ezért 95 százalékban nem emlékszünk álmainkra. Az agyunk azon része, amely az ébrenlét során a memóriképzésben szerepet játszik, alvásvizsgálat során látható, hogy inaktív állapotban van ilyenkor. Mégis van, hogy valaki jobban emlékszik az álmaira. Ez azért lehet, mert minél nagyobb a fehérállomány-sűrűség, annál nagyobb a felidézési képesség.

Színesben vagy fekete-fehérben álmodunk?

A legtöbb ember színesben álmodik, főleg akik a színes televízió megjelenése után születtek, de nagyjából az emberek 12%-a állítja, hogy csak fekete-fehérben álmodik. Egy kutatás során felébresztették az álmodókat és azt kérték tőlük, hogy válasszanak olyan színeket, amiket álmukban láttak. Az emberek ilyenkor általában a lágy, pasztell színeket választották.

A férfiak és nők másképp álmodnak

A kutatók a nemek közt is különbségeket találtak álmodás témában. Több vizsgálat során a férfiak arról számoltak be, hogy lényegesen gyakrabban álmodtak fegyverekről, mint a nők, míg a nők gyakrabban álmodtak ruhákról, mint a férfiak. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a férfiak álmai általában több agresszív tartalommal és fizikai aktivitással rendelkeznek, míg a nők álmai több elutasítást és kirekesztést, valamint több beszélgetést tartalmaznak, mint fizikai aktivitást. A nők általában valamivel hosszabb álmokat látnak, több szereplővel. A férfiak kétszer olyan gyakran álmodnak más férfiakról, mint nőkről; a nők általában mindkét nemről egyformán álmodnak.

Az álom irányítható

A tudatos álom olyan álom, amelynek történéseivel tudatában vagyunk és pontosan azt is tudjuk, hogy éppen álmodunk, annak ellenére, hogy közben alszunk. A tudatos álmodást a tudatos állapot és a REM alvás kombinációjának tartják, és bizonyos technikákkal az emberek megtanulhatják uralni a látott képeket.

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra