Egyre szorosabb a kapocs Kína és Magyarország között

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy „az Európai Unióban a Kínával szembeni szkepticizmus egyre erősödő hangjaihoz szokott fülnek feltűnő a magyar diplomaták nyelvezete. Ők nem arról beszélnek, hogy kockázatmentesíteni kell a Kínával való kapcsolatokat, és rendszerszintű riválisként kell kezelni. A Magyarország és Kína közötti együttműködés inkább lehetőségeket, mint kockázatokat jelent.”

Vang Ji, Kína külügyi vezetője azt közölte a magyar külügyminiszterrel, hogy „a két ország közötti kapcsolatok most a legjobbak az egész történelem során. Miközben Kína európai külpolitikájának képe az ukrajnai háborútól kezdve az ujgur emberi jogok megsértésén át a Tajvan körüli kínai erődemonstrációig terjedő ügyek miatt meglehetősen zord, Magyarország kitartó barátsága Kína − és Oroszország − iránt kiemelkedő.”

Magyarország osztja Kína azon nézetét, hogy az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás csak szítja a konfliktust Európa kárára. Más kelet-európai országok, például Lengyelország, szintén Magyarország elkötelezett megközelítését a Kínával való kapcsolatokban. Lelkesedésüket azonban csorbította, hogy Kína az ukrajnai háborúban támogatta Oroszországot, valamint az a tény, hogy Kína politikai felkarolásának üzleti haszna nem volt olyan nagy, mint várták.

Forrás: The Economist, Index
Fotó: Facebook | Szijjártó Péter

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra