Több mint tízmillió eurós fejlesztés zajlik Zalaegerszegen

Mintegy 5,3 milliárd forintos fejlesztéssel korszerűsíti a termelést a francia Schneider Electric (SE) zalaegerszegi gyára, bővítik a létszámot, az üzem gázfűtését pedig hőszivattyúval váltják fel – közölte a cég zalai gyárigazgatója az üzem harmincadik születésnapját ünneplő szerdai rendezvényen.

Petrényi László, a Schneider Electric MG Zala gyárigazgatója elmondta: hamarosan üzembe állítják a mintegy félmilliárd forintból vásárolt, elektromos kismegszakítók gyártásához szükséges automatákat. Mintegy 4,3 milliárd forintból új gyártósorokat vásároltak, illetve a gyártási folyamat további korszerűsítésére is újabb félmilliárd forintot költenek. A zalaegerszegi üzemben tavaly 150 fővel 600-ra növelték a dolgozói létszámot, idén még 20 munkatársat vettek fel és újabb 40 fős bővítés is zajlik – ismertette a gyárigazgató.  Felidézte, hogy 1993-ban mindössze három dolgozóval indult el az akkor még alvállalkozóként alapított társaság zalai fejlődése, majd 2008-ban egyesült az MG Zala és a Schneider Electric. A világ gazdaságát érintő kihívások ellenére a multinacionális társaság ötéves fejlesztési időszakot vázolt fel, amelyben kitüntetett szerepe van Magyarországnak és Zalaegerszegnek.

Petrényi László hozzátette: az a céljuk, hogy a lehető legmodernebb technológiával maximális kapacitásokat érjenek el a vevőik kiszolgálása érdekében, az „okosgyár” koncepció jegyében digitalizálnak és növelik a hatékonyságot. Már megkezdték a gáz teljes leváltását, villamos energiával működő hőszivattyúk biztosítják ősztől a fűtést, így az üzem szén-dioxid-kibocsátása nullára csökken. Veres Zsolt, az SE országigazgatója arról beszélt, hogy ez az évtized a digitalizáció, a fenntarthatóság és az energiahatékonyság jegyében telik majd, és éppen ezek határozzák meg a társaság napi működését is. Magyarországon 2200-nál is több dolgozót foglalkoztatnak a négy gyáregységben, a régiós logisztikai központban és a nemzetközi szolgáltatóközpontjaikban. A társaság magyarországi árbevétele tavaly megközelítette az egymilliárd eurót. Romain Dutruc, a SE régiós alelnöke egyebek mellett azt mondta: Magyarország és Zala kiemelt helyet foglal el a társaság működésében. A kulcsszerepet pedig az is mutatja, hogy folytatni fogják a befektetéseket. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) úgy vélekedett, nemcsak Zalában, de országosan és akár nemzetközi szinten is jelentős az a közel 5,5 milliárd forintos fejlesztés, amelyet most folytat a társaság. Kiemelte, hogy alig két év alatt több mint 200 új munkahelyet is teremtettek Zalaegerszegen.

 Hozzáfűzte, hogy a természet- és környezetvédelem, a klímaváltozás elleni harcban Zalaegerszeg az élen akar járni, ezért is jelentős, hogy a SE lesz az első cég a városban, amelynek szén-dioxid-kibocsátása zéró lesz. A társaság mindemellett a helyi közösségi életben is aktívan részt vesz, oktatási, kulturális, egészségügyi és más célokat is támogatva. Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a városban megvalósuló beruházások lassan „az innováció fővárosává” teszik Zalaegerszeget. A kőolaj és a földgáz esetében óriási a kitettsége az országnak, ezért is a jövőbe mutató fejlesztés, amit a SE Zalaegerszegen folytat.

Forrás: MTI
Fotó: Schneider Electric

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra