A csodabalzsam és a finom fürdővaj – Helyszíni beszámoló Kucsora Zsuzsa természettudatos boszorkánykonyhájából

Emlékeznek még a régi tévés reklámra, mikor a kifestőjét színezgető kislány rákérdez a konyhában sürgő-forgó édesanyjánál: „Anyu, ha valaki tüsszent, azt kell mondani, egészségedre?” „Igen.” – jön a válasz. „És ha valaki köhög, mit kell mondani?” – faggatózik tovább a kicsi. Na, és ekkor az édesanya kapásból egy R-betűvel kezdődő patikai szer nevét mondja, nem is gondolkodván azon az egyébként sok lehetőségen, amit köhögő embernek mondhatunk. De ha már az anyuka rögtön terméket ajánlott, mert mit is tett volna egy televíziós reklámban, hát én sem maradok alul, és megadom a választ a kislány kérdésre: ha valaki köhög, én az mondom rá, Kuc-Kuc! Egyrészt, mert gyermekeiknek a szülők már évtizedek, talán évszázadok óta használják ezt a helyes kifejezést, másrészt pedig azért, mert ez nem csupán hangutánzó szó, hanem egy termék is, mely nem tartalmaz gyógyszerészeti kémiát, mégis hatékony. Kucsora Zsuzsa, aki maga is gyakorló anyuka, mesélt a köhögéscsillapító balzsamjáról és életigenlő felfogásáról.

Kucsora Zsuzsa és a balzsamok

Amikor legelőször megláttam a mellkasra alkalmazható balzsamodat, igencsak meglepődtem, mivel nem hétköznapi, ha egy fiatal anyuka ilyesmivel foglalkozik. Tanultad ezt a szakmát?

Gimnáziumi érettségim van, külön biológiát vagy gyógyszerészetet nem tanultam. Inkább úgy mondanám, nagyon jók voltak az alapok. Gyermekkorom legszebb nyarait a szímői nagymamámnál töltöttem, aki egyedül élt egy kis házban, melynek hatalmas kertje volt. Ez a kert pedig dúskált a növényekben: gyógynövények és zöldségeskert, virágok, mák, kukorica. Jó időben egy egészséges gyermek nem a ház falai között tölti a nyári napokat, így mindig lelkesen követtem a mamát a burjánzó növények közé, nagyi pedig folyamatosan sorolta a neveiket és azt, melyiket mire lehet hatékonyan alkalmazni. Az ő tanításai nyomán én már zsenge gyermekkoromban megtudtam, amire sokan még csak manapság jönnek rá, hogy mennyire egészséges a pitypang meg a tyúkhúr, nem igényel semmilyen agyontisztítási módszert, elég, ha az ember csak lelegeli.

Tehát a nagymama kis dzsungelében magadba szívtad a tudást, amit aztán felnőtt fejjel kamatoztattál, mikor balzsamot kevertél.

Valójában már ovis koromban elkészítettem az első saját gyógyító szeremet. Nagymamámnak gyakran fájt a keze, panaszkodott rá. Emlékeztem a szavaira, szedtem csalánt, összekevertem disznózsírral, és biztattam őt, kenje be vele a fájó felületet. Gondolhatod, micsoda földöntúli jóleső látvány volt, hogy alkalmazta, az pedig elmondhatatlan, mikor egy idő után szólt, hogy bizony használ is neki.

A gimnázium elvégzése után aztán rögtön ezt a pályát választottad? Tehát elmondható, hogy magadban tudatosan készültél rá?

Egyáltalán nem. A gimi után férjhez mentem, megszülettek a fiaim, és igazából egyáltalán nem tudtam, mivel is szeretnék foglalkozni. Aztán a férjem ösztönzött, taszigált a helyes út felé, mikor emlékeztetett, hogy mindig is érdekelt az egészséges életmód, viszont sosem gyógyszerek után nyúltam, ha fájt valami, ha nem éreztem jól magam, hanem a gyermekkori emlékeket felidézve kerestem az alternatív megoldásokat. Megnéztük a családi kasszát és úgy döntöttünk, belevágunk: Lakszakállason herbária üzletet nyitottunk.

Ne szaladjunk ennyire előre, a boltot is nemsoká megemlítjük, de előbb még beszélgessünk a termékekről, melyeket te magad készítesz, ráadásul áruba is bocsátod. Teszed ezt minden bizonnyal azért, mert tudod, hogy használnak, hogy gyógyítanak.

Bújom a szakirodalmat, igyekszem mindent elolvasni, megtanulni a gyógynövényekről, azok felhasználhatóságáról, külön belevetettem magam az illóolajok tanulmányozásába, nemcsak úgy, hogy olvasok róluk, hanem ki is próbálom, használom, hogy rájöjjek az összes csodás titokra, melyeket magukban hordoznak. Ráadásul nemcsak saját magamnál próbáltam ki a természet ezen házipatikáját, hanem a kisfiaimnál is, sikerrel. Régen, gyermekkoromban, ha köhögtem, a nagymamám disznózsírral bekente a mellkasom. Szép emlék, ráadásul hatásos eljárás volt, természetes, hogy én is megindultam a bödönnel a fiaim felé, amikor fojtotta őket a köhögés. Csakhogy manapság már más időket élünk: zsíros kézzel nem engedtek még a közelükbe sem, mondván, hogy rossz a szaga, akkor inkább maradjon a köhögés.

Ki gondolná, hogy az egyébként sok mindenre hatékony és hagymával meg paprikával, paradicsommal körítve nagyon ízletes disznózsírral való szembenállás vezet el a manapság már slágertermékednek nevezhető Kuc-Kuc balzsamig.

Ez így egészen mulatságosan hangzik, de valóban így volt. Illóolajaim eleve voltak, pontosan tudtam, melyiket kell használnom, mit, mivel és hogyan keverjek, megvásároltam a többi hozzávalót, és elkészítettem a mellkas bedörzsölőt. Azóta már két fajtája van: a Kuc-Kuc három év alatti gyermekeknek is ajánlott, teafaolajat, levendulát, eukaliptuszt tartalmaz, a másik, a Köhögéscsillapító pedig már mentollal készült, ezt nagyobb gyerekek, akár felnőttek is használhatják. Persze a hozzávalóknál is külön odafigyeltem, hogy minden bio legyen, finomítatlan nyersolajak. Természetesen én is végigjártam a többi édesanya koptatta utat, mielőtt a saját balzsam mellett döntöttem: vásároltam szirupokat, szopogatós tablettákat, amiktől a köhögés elmúlását vártam, de egyik sem hozta meg a kívánt hatást.

Miután saját családodban hatékonyan használtad a balzsamokat, árulni kezdted. Milyenek voltak az első visszajelzések, ha emlékszel még rá?

A legelső posztomnál egy-két nap alatt több, mint száz megrendelés érkezett, majd ezt követték a már használat utáni pozitív visszajelzések. Mára már elmondhatom, hogy szerencsére nagyon sok elégedett, visszajáró vásárlóm van.

Úgy tudom, nem álltál meg csak a köhögéscsillapító balzsam elkészítésénél, színesebb ennél a Kucsora Zsuzsa-paletta.

Gyártottam már ajakbalzsamot is, különösen a téli időszakra ajánlom, továbbá kapucsínó illatú fürdővajat készítettem, valamint fürdősókat, szappanokat és parfümolajakat, illetve hatféle illatban parfümöt is, melyek, ellentétben a drogériákban kaphatókkal, nem tartalmaznak bőrre vagy a szervezetre káros összetevőket. Vannak még terveim a jövőre nézve is: krémeket szeretnék majd készíteni ekcémás bőrre, pikkelysömörre, popsikrémet babáknak, illetve szúnyog- és kullancsriasztót.

Milyen termékeket árulsz a boltodban?

Mindennek alaposan utánanézek, mielőtt megrendelném, így elmondhatom, hogy tálam minden természetes, úgy a kozmetika, mint a fogyasztható árucikkek, táplálékkiegészítők. Sok olyan vásárlóm van, akik visszajárnak, mert felfedezték ezekben a termékekben mindazt, amire a szervezetüknek szüksége van. Igyekszem tanácsadással is szolgálni, hiszen az embereknek többnyire nincs idejük arra, hogy bújják a könyveket, segédanyagokat, hát ezt elvégzem helyettük. Szerencsére már egyre több gyártó, manufaktúra felismeri a természetes gyógymódok és kozmetikák szükségességét, és sok minden jó dolog elérhető a piacon. Csak éppen én már lassan nem férek el a boltomban. De ha minél többeknek tudok segíteni, megéri bővítésen is gondolkodnom.

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra