Radikális veganizmus – csak a termést fogyasztják! 

A hinduizmus és buddhizmus mellett, a dzsanaizmus a harmadik legősibb vallás Indiában. Eredete mélyen az ókorba nyúlik. Lényege a megvilágosodás elérése, az erőszakmentességgel, és az élet tisztelete. Két rokon-hitével együtt vallja a lélekvándorlás tanát, melynek kimenetelét a karma határozza meg.

A dzsainaisták fő elve az „ahimsa”, ami a szigorú békesség követelménye. Követői hisznek abban, hogy a növények, állatok és bizonyos természeti jelenségek is lélekkel bírnak. Ennek köszönhetően, a vegán életvitelt szinte hihetetlen szélsőséggel gyakorolják. Nem esznek húst, sem állati terméket – a növényekből is csak a termést.

Ez azt jelenti, hogy az olyan zöldséget, melynek hagyományosan gyökerét, gumóját szoktuk fogyasztani, sem veszik fel az étrendjükbe! Szerzeteseik álarcot viselnek, nehogy véletlenül lenyeljenek egy-egy kósza szúnyogot, és tollseprűvel tisztogatják lábuk elől a hangyákat.

A dzsainizmus négy fő törvényt ismer: 

1.       Mindig mondd az igazat!

2.       Ne lopj! 

3.       Tartsd vissza szexuális ösztöneidet (ideálisan teljes mértékben!) 

4.       Ne kötődj földi értékekhez!

A vallás 24 „Dzsinát” avagy „Tirthankarát” tisztel, akik szerintük elérték a megvilágosodást, és kiszabadultak az újjászületések folyamatából. Köztük az utolsó, a hagyomány szerint Krisztus előtt 599-ben született, a harcosok kasztjában. Harminc esztendős korában azonban életmódot váltott és szigorú aszketizmusba kezdett. Tizenkét év után elnyerte a Mahavira nevet, ami Nagy Hőst jelent. Több tízezer követőjéről emlékezik a történelem. 

A közösségnek jelenleg körülbelül négy millió tagja van (ami Indiában nem is olyan sok.) 

Forrás: education.nationalgeographic.org

Fotó: pixabay

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra