Az emlékezés jegyében

„Ti, akik a csillagok útján jártok, szerető szívvel emlékezünk rátok.

Életünkből felidéztek, sok emléket, meseszépet.

Amikor mi gyertyát gyújtunk, gondolatban velünk vagytok.

A gyertya lángja égig emel, körbefon, és fénnyel ölel.“

Hangzott el az idézet 2023. május 28-án, pünkösd napján a reggeli szentmise után a helybéli temetőben lévő nagykereszt tövében. Már több éve május utolsó vasárnapja az az időpont, amikor is a Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezetének vezetősége elhunyt tagjaira emlékezik az értük bemutatott szentmisével és utána a kegyelet virágait egy csokorba szedve lámpást gyújtva, mintegy jelképezve, hogy ők is ilyen lámpások és fáklyavivők voltak számunkra, itt maradottak számára és emlékük itt él közöttünk. Nemcsak az ismert írók, költők, zeneszerzők emléke előtt hajtunk fejet, hanem az egyszerű háttéremberek emléke előtt is, akik nélkül kulturális életünk és közösségi munkánk elképzelhetetlen lett volna. Az ő érdemük is, hogy mi itt, Pozsony peremén – Püspökin, a szórványban még a 21. században is magyarnak érezhessük magunkat, magyarul élhessük meg kultúránkat, mindennapjainkat, s hogy gyermekeink, unokáink magyar nyelven tanulhassanak. Főhajtásunk azoknak is szól, akik a szúnyogdi temetőben nyugszanak, hiszen a reggel bemutatott szentmisében minden elhunyt Csemadok-tag lelki üdvéért könyörögtünk.

Lélekben megállunk azon nagyjaink sírjánál akik a helybéli temetőben nyugszanak: Koller Gyula – prelátus, Czingel László – koreográfus, Szíjártó Jenő – zeneszerző, karnagy, Reicher Gellért – a Szőttes szervező titkára, volt vezetőségi tagunk, Schniererné Wurszter Ilonka – Cserkész vezető, pedagógus, Szabó Zoltán – a Csemadok Országos Tanácsának volt tagja, Nagy Vilmos – alapszervezetünk volt elnöke, polgármester, Fukári Valéria – történész, Nagy József – festőművész, alapszervezetünk krónikása, Orbán Sziveszter – alapszervezetünk alapító tagja, zenész, Farkas Tibor – alapszervezetünk aktív vezetőségi tagja, Mészáros Mária – alapszervezetünk aktív tagja, Ozsvald Árpád – író, költő, Dobos László – író, politikus, Pék Sándor – iskolaigazgtó, volt alapszervezeti elnök, Németh Károly (Szúnyogdi) – iskolaigazgató,  Németh Etelka (Szúnyogdi) – pedagógus és még sokan mások.

Rájuk emlékezve helyeztük el itt a nagykereszt tövében a kegyelet virágait, gyújtottunk gyertát elmondva az Úr imádságát, a Miatyánkot.

Jégh Izabella, ügyvezető alelnök

                                                                                                                                        

                                                                                                                                                     

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra