Újra elrajtolt a DGS- Dögös Sprint Gútán

A május 27-én szombaton immár 10. alkalommal került megrendezésre Gútán, hagyományosan a vízimalom melletti ún. Dögös térségben a DGS Dögös sprint elnevezésű jótékonysági futóverseny. A megmérettetésen a rekordszámú induló idén is három távon (3 km, 7km, 14 km) versenyezhetett, a gyermekek pedig 250 méteres élményfutáson vehetnek részt.

Az idei idei DGS Dögös sprint újdonsága, hogy Az “Erő Neked” (Energia pre teba 2023) projekt keretein belül egy okostelefon applikáción keresztül is volt lehetőség g a „kalóriák” gyűjtésére.

2023-ban a gyűjtés kedvezményezettje a gútai Szabó Gáborka, aki egy ritka genetikai neurologiai betegségben,, az ALD-ban szenved. Ennek a kegyetlen betegségnek jelenleg egyetlen ismert gyógymódja létezik – a csontvelő transzplantáció.

Az ALD igen ritka: 20 ezer fiúból átlagosan egyet érint. Csak fiúk lehetnek ALD-sek, ugyanis a betegséget okozó hibás gén az X-kromoszómán található. A betegséget okozó génváltozatot hordozó anyának tehát, ha lánya születik, az egészséges lesz,  bár ugyanúgy lehet hordozója a hibás génnek, mivel a hibás génváltozat recesszív módon öröklődik. Így ha ennek az anyának fia születik, neki 50 százalék esélye van arra, hogy beteg legyen. Gáborka testvére, Damian is ALD-vel küzdött hősiesen, de sajnos 2021 nyarán elvesztette a harcot. A csontvelő szinte karácsonyi csodaként érkezett Gáborkáékhoz, az átültetést sikeresen el is végezték. A kisfiú hazatérte után is heti szinten jár ambuláns kezelésekre, rehabilitációra. Ebben kíván segíteni a DGS közössége!

A befolyt összeg nagyságáról a szervezők hivatalosan június 1-én tudnak információt nyújtani, hiszen addig még zajlik a gyűjtés. Kárpáty Ernő, Gúta Város alpolgármestere és egyben a jótékonysági futóverseny egyik fő szervezője bizakodó, hiszen a versenyzők szép számú jelenléte, a magánemberek és cégek adománya illetve az applikáción keresztüli adománygyűjtés mind – mind egy formája a segítségnyújtásnak, ami egyúttal az emberi együttérzés, tenni akarás szívmelengető megnyilvánulása.

Forró Beáta

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra