A Bíró és a gömbbel rajzolt „Z” betű

80 évvel ezelőtt ezen a napon szabadalmaztatta Bíró László József a golyóstollat, belépve ezzel a magyar feltalálók rangos sorába.

A golyóstoll, mely idegen nyelveken gyakran „biro” néven ismert, egy viszkózus tintával töltött hengerforma tartályból és az azt lezáró, többnyire sárgarézből vagy acélból készült, egy milliméter átmérőjű gömbből áll. A toll hegyét a papíron végighúzva a forró gömb kijuttatja a tintát, amely majdnem azonnal megszárad. Klasszikus töltőtollakkal már nem vagy csak nagyon ritkán lehet találkozni, gyűjtőknél leginkább, mivel az olcsóbb, karbantartást nem igénylő, eldobható darabok teljesen átvették a piacot.

Nem Bíróé volt a legelső golyóstoll szabadalom, viszont az ő nevéhez fűződik a legtökéletesebb fejlesztés: egyrészt a viszkózus tinta használata, mely sűrűbb volt, így kevésbé árasztotta a papírt. A tintát természetesen ő is csak használta, az nem az ő találmánya volt, a toll végén lévő miniatűr golyó, mely nyomás (írás) hatására fokozatosan adagolta a tintát a papírra, viszont igen.

Az akkori magyarországi zsidótörvények miatt Bíró László Argentínába emigrált, ahol benyújtotta kérelmét, majd 1943. június 10-én megkapta a golyóstollra a szabadalmat. Ezután sorozatgyártásba kezdett, melynek utódait ma is oly szívesen forgatjuk. Ha Bíró megérhette volna, micsoda színes, formás, különleges tollak találhatóak már manapság a piacon, melyek mind az ő szabadalmára építettek, még büszkébb lehetne találmányára.

Fotó: net

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra