Bármik és bárhol…

Június 4-én, az Összetartozás Napján Szepsiben a temploméren összegyűlve az emlékezők sokasága, a társadalmi és a közélet vezetői, a közintézetek és az egyházak előjáróival egyetemben közösen emlékeztek a múlt tanulságaira, a jelen kihívásaira és a jövő ígéreteire.

 Az igazság keresése és művelése fáradságos és kockázatos út. Magyarországon és az egész Kárpát-medencében az elmúlt száz évben egymást követték azok az ideológiák, amelyeket ugyan igazságként mutattak be, de szabadságot nem adtak.

A veszély ma sem szűnt meg: a kommunizmusból a konzumizmusba cseppentünk. Mindkét „izmus” közös vonása a szabadság hamis eszméje. A kommunizmus „szabadsága” olyan „szabadság” volt, amelyet rákényszerítettek az emberekre, sőt amelyet kívülről korlátoztak, amelyben mások döntöttek; a konzumizmus „szabadsága” pedig egy szabadelvű, hedonista, önelégedett „szabadság”, amely a fogyasztás és a tárgyak rabszolgáivá tesznek bennünket.

Vagyis a gondolkodásra mért korlátoktól, ami a kommunizmusé, nem nehéz eljutni a saját magunk korlátok nélküli gondolkodásához, ami a konzumizmusé a korlátolt szabadságból, a korlátok nélküli szabadságba, a szabadosságba.

Ezekből kínál kiutat az evangélium tanítása: az igazság szabaddá tesz titeket” (Jn 8,32), miszerint Krisztus igazsága az, ami az embert a függőségekből és a bezártságból kiszabadítja. Ennek az igazságnak a kulcsa a szeretettől soha el nem szakadó, a kapcsolatban maradó, alázatos és nyitott, konkrét és közösségi, bátor és alkotó megismerés. Ez az, aminek művelésére a különböző iskolák és egyetemek hivatottak, és amit a hitnek táplálni és támogatni kell.

Ma is látva és szemlélve a kölcsönös elkötelezettséget csak kívánni tudjuk, hogy iskoláink és intézményeink Kárpát-medence szerte az egyetemesség és a szabadság központjai, a humanizmus termékeny műhelyei és a remény laboratóriumai legyenek. Megismételve és megszívlelve Martin Luther King szavait: „Ha nem lehetsz fenyő a hegygerincen, légy bokor a völgyben, de légy a legjobb kis bokor a kis patak partján. Legyetek bokrok, ha nem lehettek fák. Ha nem lehettek főutak, legyetek ösvények. Ha nem lehettek nap, legyetek csillagok. Nem a méretetek tesz győztessé vagy vesztessé. Legyetek a legjobbak, bármik is vagytok.” Bármik és bárhol…

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra