Megkapja a bizalmat Ódor Lajos kormánya?

A parlament a mostani ülésszakán vitatja meg a kormányprogramot és dönt arról is, hogy bizalmat szavaz-e az ügyvivő kormánynak, vagy sem?

Mint ismeretes, Ódor Lajos személyesen találkozott az egyes parlamenti pártok vezetőivel, hogy ismertesse velük kormánya főbb célkitűzéseit. Vannak pártok, melyek már kijelentették, hogy nem szavaznak bizalmat a kabinetnek, mások a megvitatásra kerülő kormányprogram tartalma alapján hoznak döntést. Van párt, amelyik előre kifejezte támogatását, és vannak, melyek csak abban az esetben szavaznak igennel, ha javaslataikat elfogadja a kormány. Ódor Lajos nem nyilatkozott bizakodóan, szavai szerint e pillanatban nincs valós esély arra, hogy megkapják a szükséges szavazatokat. Mint fogalmazott, szakértői kormánya nem folytathat kampányt egyetlen párt javára sem.

Amennyiben a kormánynak bizalmat szavaz az országgyűlés, úgy teljes jogkörrel dolgozhat tovább, alapvető kérdésekben is szabadon, korlátozások nélkül dönthet. Sőt, a parlament bármikor kezdeményezheti a kabinet tagjainak leváltását. Szakemberek szerint a jövő évi költségvetés elkészítése szempontjából is jobb lenne, ha megkapná a bizalmat Ódor Lajos kormánya. Azonban ha ennek az ellenkezője történik, a köztársasági elnöknek kötelessége visszavonnia a kabinet megbizatását és újat kineveznie. Elemzők szerint azonban a szeptemberi választásokat követően megalakuló kormány színre lépéséig a már menesztett kabinetet bízná meg – időlegesen – a kormányzással.

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra