A sürgősségi osztályra naponta 44 biciklista érkezik – brazil aktivisták meglepő módon fejezték ki elégedetlenségüket

Brazíliában egy kreatív megoldással jelezték a feszültséget, ami a kerékpárosok és az autósok között tapasztalható. Sao Paulóban, Dél-Amerika legnagyobb városában, több mint harminc meztelen vagy félmeztelen kerékpáros vonult végig az utcákon, ezzel tiltakozva az autósok figyelmetlensége ellen.

A résztvevők főként a Paulista Boulevardot, a brazil pénzügyi központ főutcáját választották a demonstráció helyszínéül. Egyik kerékpáros testét zöld festékkel borította, csak az arcát és a sisakját hagyta kiemelkedni a többi rész közül.

Ez a csoport Brazília saját változata az International Naked Bike Ride (Meztelen Kerékpáros Felvonulás) mozgalomnak, amit Pedalada Pelada néven ismernek az országban. „Meztelenül tekeregünk Latin-Amerika legszélesebb sugárútjain, hogy megmutassuk, milyen sebezhetőek vagyunk az autósokkal szemben” – nyilatkozta Allis Bezerra, az AFP riporterének egy fotós. Hozzátette: „A demonstrációval azt akarjuk üzenni a társadalomnak, hogy mennyire fontos szerepet játszunk.

Azzal, hogy biciklivel közlekedünk, csökkentjük a környezetszennyezést.” „Megtartóztatható pedálozás” – ezt írta Andresa Aquida, egy 43 éves művész a testére, mielőtt meztelen felsőtesttel nekivágott a Paulista Avenue-nek. Szerinte az autósok nem tisztelik kellőképpen a kerékpárosokat: „Csak dudálnak ránk, mintha azt mondanák: Takarodj az utamból, különben elgázollak!” – mondta.

Egy tavaly júniusban közzétett tanulmány, amit a brazil közlekedési orvostudományi szövetség (Abramet) készített, sötét képet fest a helyzetről. Évente 16 ezer kerékpáros szenved közlekedési balesetet az országban, amelyek kórházi ellátást igényelnek. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 44 biciklista kényszerül a sürgősségi osztályra. A Pedalada Pelada egy sorozatban megrendezett demonstráció, amelyet több héten keresztül tartanak, és a következő állomásuk Rio de Janeiro lesz.

Fotó: Unsplash.com

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra