Online zaklatás: a leggyakoribb bántalmazási mód

Az amerikai tizenévesek közel felét zaklatják a hétköznapokban vagy zaklatták már online, és ennek viszonylag gyakori okaként a fizikai megjelenést tartják számon. Az idősebb tini lányok többsége arról számol be, hogy online zaklatás célpontjává váltak és ez nem csak a tengeren túl van így, hanem hazánkban is sok fiatal szenved ettől a sokszor láthatatlan, ám mély sebektől.

Bár a zaklatás már jóval az internet előtt is létezett, az okostelefonok és a közösségi média megjelenése új és nyilvánosabb színteret teremtettek ennek az agresszív viselkedésmódnak. A tizenévesek közel fele tapasztalt már internetes zaklatást; a sértegetés a legelterjedtebb, a leggyakrabban alkalmazott bántalmazási mód.
13-17 éves amerikai tizenévesek közel fele (46%) számolt be arról, hogy a hat megkérdezett internetes zaklatási magatartás közül legalább egyet tapasztalt már. A tizenévesek 15%-a tapasztalta már, hogy a szülein kívül valaki folyamatosan kérdezgette, hogy hol van, mit csinál, vagy kivel van, míg 10%-uk szerint fizikailag megfenyegették őket, és a tizenévesek 7%-a mondta, hogy a beleegyezése nélkül osztottak meg róluk képeket. Összesen a tizenévesek 28%-a tapasztalt már többféle internetes zaklatást.

Szülőként érdemes egy megbízható, nyitott légkört kialakítani a gyermek irányába, aki ilyenkor könnyebben elmondja ha bántották őt. És ilyenkor türelmesen beszélgetni kell vele róla, az érzéseiről, a fájdalmáról, amennyiben megnyílik nekünk kedvesen fogadjuk. Ha a szülő ideges, vagy rögtön felhívja a másik szülő anyját a gyermek kevésbé lesz bizalmas legközelebb vele, hiszen ezzel újabb zaklatásnak teszi ki őt.

A bántalmazó gyermek ugyanúgy lehet érzelmileg sérült, mint a bántalmazott, így bármelyiket is vesszük észre gyermekünkön, ha súlyos a helyzet érdemes egy szakembert megkeresni. A bántalmazás traumája később kihathat a gyermek emberi kapcsolataira, akár a párkapcsolatról, akár munkahelyi kapcsolatról legyen szó. Problémát okozhat a későbbi önérvényesítési törekvésében és az önértékelésében.

Úgy gondolom, hogy érdemes lenne a tudatos médiahasználatról és az online zaklatásról többet beszélni. Bár manapság egyre többet foglalkozunk vele, még sajnos mindig nem eleget, hiszen ahogy a kutatás is mutatja, a zaklatói magatartás nem csökken.

Fotó: Freepik

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Egy nő ne a férfi, hanem maga miatt legyen nő!

Természetes, hogy szeretünk tetszeni a kiszemeltünknek, szeretünk nőiesen, kihívóan, lehengerlően vagy szűziesen öltözködni. Esetleg úgy érezhetjük magunkat, hogy attól vagyunk igazán nők, hogy egy férfi

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.