Többletforrást biztosítanak a tankönyvekre

Az idei évben, utólagosan tízmillió eurót különít el a kormány a tankönyvellátás biztosítására. Erről állapodott meg Daniel Bútora oktatási miniszter Ódor Lajos miniszterelnökkel a kormány ülésén.

Az e célra szánt pénzforrást a jövő évi költségvetésbe építik be, elismerve ezzel az oktatásban dolgozó szakemberek, tankönyvkiadók és politikusok véleményét, akik szerint az eredetileg meghatározott összeg nem lesz elegendő a 2023-24-es tanévben.

A kabinet ülésén szó volt a kormányprogram oktatást érintő kérdéseiről is. Az oktatás, művelődés a hangzatos szavak ellenére éveken át nem élvezett prioritást. Törekedni kell a minőségi oktatás biztosítására, az állami egyetemek új finanszírozási módjára, és tenni kell azért is, hogy a tehetséges fiatalokat itthon tartsuk, elvándorlásukat megállítsuk és maradásra ösztönözzük őket. A kormány beépíti a 2024-es év állami büdzséjébe a kutatásra, oktatásra szánt pénzeket úgy, hogy egyértelmű célok fogalmazódjanak meg, az oktatási rendszer fenntartható legyen, s végre elérhessük az Európai Unió országainak átlagát – olvasható a kormányprogramban.

Az intézkedések meghozatalakor figyelembe kell venni a pedagógusok támogatását valamennyi iskolai tagozaton, odafigyelni a pénzügyi források átlátható, hatékony felhasználására, illetve arra is, hogy az energiaválság hogyan érinti az oktatási intézményeket. Vannak az országnak olyan régiói, melyek pedagógushiánnyal küszködnek, erre a problémára is megoldást kívánnak találni.

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra