Összesen 24 alkalommal adott kegyelmet

Zuzana Čaputová köztársasági elnök ebben az évben ezidáig öt embert részesített elnöki kegyelemben a több mint négyszáz kérelmező közül, tisztségébe iktatása óta összesen huszonnégy alkalommal tett így – olvasható az elnöki iroda honlapján.

Az államfő, az elődjéhez viszonyítva „túlteljesített“, hiszen Andrej Kiska hivatali ideje alatt csupán hat alkalommal élt ezzel a jogával. Az elnöki kegyelemben részesültek között van egy súlyosan beteg hétéves kisfiú édesanyja, aki egy élelmiszerboltban elkövetett lopással huszonkilenc eurós kárt okozott; egy fiatalember is, akit marihuána birtoklásáért küldtek börtönbe. Egy középkorú, ötgyermekes édesapa is a köztársasági elnöknek köszönhetően térhetett vissza családjához: őt egy harminc esztendővel ezelőtt elkövetett vagyon elleni bűncselekményért ítélték el.

Zuzana Čaputová magyar „kolléganője“ idén május derekáig huszonöt embernek adott kegyelmet. Novák Katalin tavaly az elé került végrehajtási kegyelmi kérvények csaknem hat százalékát hagyta jóvá, amire huszonöt éve nem volt példa Magyarországon. A magyar államfő – Ferenc pápa látogatása alkalmából – áprilisban egy nap alatt huszonkét kegyelmi döntést adott.

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra