Mit (t)együnk nyáron?

Az ember talán ösztönösen is érzi, hogyha 30 Celsius fok fölé megy a hőmérséklet nem kívánunk nehezebb táplálékot magunkhoz venni. De mivel tudunk a legjobbat tenni az emésztésünknek és egészségünknek a fullasztó hőségben? Következzék néhány tipp. 

A nyár a kerti sütögetések, a jó hangulatú nyaralások, finom, kiülős éttermi vacsorák időszaka. Ugye milyen kalóriadúsan hangzik? Az is! Érdemes itt is tartanunk a mértéket. Ha elmegyünk nyaralni gondoljuk meg, hogy biztos teletömjük magunkat délben majd vacsorára is? Hogy a parton a szendvics mellé kell-e a kóla és 3 gombóc fagyi egyhuzamban? Jó dolog a fagylalt, nyáron pedig kimondottan szezonját élvezi, de érdemes tudatosan gondolkozni ebben is. A tízórai vagy uzsonnaidőben elfogyasztott fagylalt miatt hálásabb lesz szervezetünk, mintha halmoznánk az élvezeteket. Az is jó opció, ha görögdinnyét eszünk. Amely bár cukros, de 90%-a víz és több benne a rákmegelőző hatású likopin, mint a nyers paradicsomban. 

A fesztiválok és kirakodóvásárok állandó portékája a fánk, lángos és a kürtőskalács, azonban érdemes meggondolnunk még a heti egyszeri fogyasztását is. Cukros, fehérlisztes, nagy adag kalóriabomba, a lángos pedig igazi napalmbomba.

Nyáron van a szezonja a rostokban gazdag, színes bogyós gyümölcsöknek, a salátánkat is feldobhatjuk áfonyával, szederrel, ribizlivel, egressel. Kiváló forrásai a vitaminoknak és az antioxidánsoknak is. Évközben viszonylag drága, de ilyenkor van szezonja a cukkininek is. Nyersen, sülve, párolva, grillezve, kockára vagy karikára vágva az egyik legjobb nyári zöldség. Magas C-vitamin tartalmához nem társul sem zsír, sem koleszterin, igazi könnyed ételt készíthetünk belőle például teljes kiőrlésű tészta felhasználásával. 

A nagy hőségben nem a legjobb ötlet egy jó adag csülök vagy oldalas, hiszen a forróságban az emésztőrendszer is lassabban működik, gyomorbántalmakhoz vezethet és fáradtsághoz ha túlesszük magunkat.

Arra bíztatunk mindenkit, hogy egyen sok zöldséget és gyümölcsöt nyáron, hiszen most van itt a szezonjuk, ilyenkor telik el a legkevesebb idő, hogy a termelőtől a boltok polcaira kerüljenek ráadásul az áruk is kedvező. Arról nem is beszélve, hogy a fotoszintézis segítségével szép, friss, ropogós zöldségeket ízlelhetünk a szánkban, melyek vitamin és rosttartalma ilyenkor a legmagasabb. Bátran csináljunk salátákat, gyümölcsökből pedig dzsúzokat.

És most megyünk is kifosztani a hűtőt, úgy megéheztünk ezektől a nyárias gondolatoktól!

Fotók: Freepik

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra