Zsákutca a belső égésű motorok betiltása?

Az elektromos járművek jövőjével kapcsolatos legnagyobb problémák az akkumulátorok körül forognak. Ezek az akkumulátorok kulcsfontosságúak az elektromos autók gyártásához, amelyek 2035-től kötelezővé válnak az Európai Unióban. Ha nem lesz elegendő mennyiség, akkor a belső égésű motorok tiltása súlyos következményekkel járhat Európa számára. Az elektromos autók akkumulátorainak hiánya súlyosan érintené Európa költségvetését, amit még az Európai Unió is elismer.

Európa korábban kiemelkedő autógyártási ipara paradox módon versenyképességét vesztheti el ezen a területen. Az Európai Unió saját szervezetén keresztül közvetlenül felhívja a figyelmet ezekre a kockázatokra. Az Európai Számvevőszék egy lehangoló, de őszinte jelentést tett közzé az elektromos autók jövőbeli fejlődéséről, különös tekintettel az akkumulátorokra. Bár Európa képes lenne 2030-ra 1200 GWh-ra növelni az akkumulátorok gyártási kapacitását, három fő ok veszélyezteti ezt a célt. Hiányoznak az ösztönzők és a nyersanyagok.

Először is, az akkumulátorgyártók elhagyhatják az Európai Uniót és más régiókba, például az Egyesült Államokba települhetnek át, ahol jelentős pénzügyi ösztönzőket kínálnak. Az Egyesült Államok ellentétben az Európai Unióval közvetlen támogatást nyújt a nyersanyagok és az akkumulátorok gyártása terén, valamint ösztönzi az Egyesült Államokban gyártott elektromos járművek vásárlását.

Másodszor, az Európai Unió nagymértékben függ a nyersanyagok importjától, különösen olyan országokból, amelyekkel nincs szabadkereskedelmi megállapodása.

Az importált lítium 87%-a Ausztráliából származik, a mangán 80%-a Dél-Afrikából és Gabonból, a kobalt 68%-a a Kongói Demokratikus Köztársaságból, a természetes grafit 40%-a pedig Kínából származik.

A jelentés rámutat, hogy bár Európában vannak bizonyos nyersanyagkészletek, amelyeket potenciálisan ki lehetne bányászni, az időtartam a nyersanyag megtalálásától az első termelésig legalább 12 év, ami lehetetlenné teszi a gyors reagálást a növekvő keresletre. Ugyanakkor a meglévő szerződések általában csak két-három éves nyersanyagellátást biztosítanak.

Harmadszor, az Európai Unióban az emelkedő nyersanyag- és energiaárak veszélyeztethetik az akkumulátorok gyártásának versenyképességét. Az akkumulátor kapacitásának költsége 2020 végére elérte a 200 eurót kilowattóránként, ami több mint a tervezett összeg kétszerese. Az elmúlt két évben a nikkel ára több mint 70%-kal, a lítium ára pedig 870%-kal emelkedett!

Két kedvezőtlen forgatókönyv áll előtérben. Az ellenőrök kritizálják az egyértelmű időtáblázat hiányát is. 2030-ra várhatóan mintegy 30 millió emissziómentes jármű fog közlekedni Európa útjain, és 2035 után potenciálisan minden új jármű elektromos meghajtású lesz. Azonban a jelenlegi uniós stratégia nem értékeli kellőképpen, hogy az uniós akkumulátoripar kapacitása képes-e kielégíteni ezt a keresletet.

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra