A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek. A porhüvely, mely ilyen módon megőriztetett, többnyire jelentős személyiség hordozója volt, akit a papság gondosan, hosszú időn keresztül óhajtott megtartani a túlvilágnak. Hitük szerint a lélek több részből áll, melyek közül az egyiknek időről-időre vissza kell térnie, hogy az élet a halál után is folytatódjon. Vannak azonban furcsa leletek, melyek nem felelnek meg az elvárt követelményeknek, rituális szabályoknak. Ilyen például a „sikoltó múmia” melynek feje hátra hullik, szája nyitva, mintha kiáltani akarna…

A régészek bizonyos kutatások alapján úgy vélik, a múmia egy Pentawer nevű hercegé lehet, aki kegyvesztettként halt meg. A történet szerint, III. Ramszesz egyik alacsonyabb rangú felesége, Tij szervezett puccsot, melynek során saját fiát – Pentawert – szerette volna trónra ültetni. Amennyiben sikerrel jár, nem csupán a fáraót ölte volna meg, hanem annak hivatalos örökösét is. A kísérlet azonban nem sikerült. Az árulók megbűnhődtek – Pentawert öngyilkosságra kényszeritették.

Tetemének furcsaságai közül az első az, hogy birkabőrbe csavarták, ami a tisztaságra nagyon kényes egyiptomiak számára szennyes anyag volt – legalábbis olyan anyag, mely kárhozatos a múmiára nézve. Kezeit, lábait összekötözték, koporsója pedig jeltelen volt. Ez az ókori hiedelmek szerint ismét csak büntetésre utal, hiszen akit nem lehet a túlvilágon megszólítani, az nem is létezik. A mumifikáció sem volt megfelelő, egyszerűen csak kibélelték nátron sóval. Az örökléstani vizsgálatok egyébként megállapították, hogy a „sikoltó múmia” és III. Ramszesz valóban fiú-apa viszonyban álltak!

Az összeesküvésben, Tijt és Pentawert több nemes is támogatta. Perirataik fennmaradtak a mai napig, igy képet kaphatunk arról, mi is történt a távoli múltban. Az okmány megnevezi a felbujtót, Pebekkament, akinek titulusa „csarnok főnök” volt. Cinkosai Meszedszure, az uralkodó volt komornyikja, Pejnok, a hárem volt felügyelője, Pendua írnok, Pejesz, a hadsereg eltávolított parancsnoka, Onenej, a rendőrfőnök, valamint egy újabb magas rangú katona, Hori lehettek. III. Ramszesz maradványai arról árulkodnak, hogy a lázadók közel voltak céljukhoz: a fáraó torkán hét centiméter hosszú sebet találtak a kutatók!

Pentawer halálának módja nem teljesen tisztázott. Valaki szerint méreg végzett vele – a görcsöknek köszönhető a póz, melyet több ezer esztendővel ezelőtt, utolsó pillanatában felvett. Mások szerint felakasztotta magát, és egy radikálisabb elmélet szerint élve végezték el rajta a mumifikációs eljárást. Modern orvosi elmélkedések szerint azonban a sikolyra nyílt száj már a halál utáni fiziológiai folyamatok következménye. 

Pentawer koporsóját egyébként királyi temetkezési helyen találták, közel a Holtak Völgyéhez.

„Sikoltó” múmiák a világ több pontján előfordulnak, Szicíliától, Peruig.

Bizonyos elméletek úgy vélik, a múmia nem Pentawer hercegé, hanem a hettita uralkodó utódjáé, aki azért utazott Egyiptomba, hogy feleségül vegye Tutanhamon özvegyét. A férj-jelölt azonban gyanús körülmények közt meghalt, mielőtt a frigyre sor került volna. (Ennek elképzelt történetéről olvashatunk Mika Waltari, „Szinuhe az egyiptomi” című regényében is.) Ezt azonban a történelemtudomány elveti.

A „sikoltó múmiát” Gaston Maspero fedezte fel, 1886-ban. 2011-ben, az Egyiptomi forradalom idején, a kairói múzeumot kifosztották. Több múmia eltűnt, vagy megrongálódott – a „sikoltó” nyugalmát (vagy örök nyugtalanságát) azonban nem merték megbolygatni…

Forrás: ranker.com

Fotó: pixabay.com

(A múmiáról képek találhatók a világhálón, mivel azonban ezek meglehetősen felkavarók, az íráshoz csupán illusztrációt használunk.)

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Egy nő ne a férfi, hanem maga miatt legyen nő!

Természetes, hogy szeretünk tetszeni a kiszemeltünknek, szeretünk nőiesen, kihívóan, lehengerlően vagy szűziesen öltözködni. Esetleg úgy érezhetjük magunkat, hogy attól vagyunk igazán nők, hogy egy férfi

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell