2024. 05. 24. péntek - Eszter, Ela
Keresés
FRISS

Brutálisan megugrott a szeszes italok ára Szlovákiában

Februárban több mint 21 százalékkal emelkedett a likőrök és szeszes italok ára országunkban. Az alkoholos italon az EU-n belül Szlovákiában drágultak a második legjelentősebb mértékben.

2024 februárjában 4,7 százalékkal emelkedett az alkoholos italok ára az Európai Unióban az előző év azonos időszakához képest. A szeszes italok és likőrök ára 4,3 százalékkal ugrott meg, a bor inflációja éves szinten 4 százalékos, a söré pedig 5,8 százalékos volt az EU-ban, derült ki az Eurostat adataiból.

Az uniós tagállamok közül Romániában (10,4%), Szlovákiában (9,8%), Észtországban (8,6%) és Horvátországban (7,8%) drágultak a legjelentősebb mértékben az alkoholos italok, ezzel szemben Belgiumban és Portugáliában (mindkettő 1,3%), valamint Dániában (1,7%) és Írországban (1,8%) mutatták ki a legenyhébb mértékű emelkedést.

A régiónkon belül tehát Szlovákiában szállt el leginkább az alkoholos italok ára. Lengyelországban 6,4 százalékos, Magyarországon 5,2 százalékos, Csehországban pedig mindössze 2,2 százalékos drágulást mértek éves szinten.

Idén februárban országunkban a sör ára 3 százalékkal, a bor ára pedig 3,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakának adataihoz viszonyítva, ugyanakkor jelentős mértékű drágulást mutattak ki a szeszes italok és likőrök (21,4%) esetében.

Fotó: pexels

hirdetes
hirdetes
hirdetes
hirdetes