2024. 04. 20. szombat - Tivadar, Marcel
Keresés
FRISS

Róbert Bezák: az üres frázisok nyugalmazott érseke

Róbert Bezák nyugalmazott érsek, akit az érsekség vezetésétől 52 évesen megfosztottak, az államfőválasztáson Ivan Korčokot támogatja. Bezáknak van egy álma, mégpedig az, hogy az egész világ lássa, hogy a szlovákok békében és összhangban tudnak élni – hallhatta a közönség a szélsőségesen liberális Korčok pozsonyi kampánygyűlésén, amelyről lapunk is beszámolt.

Gyakorlatilag ugyanez ismétlődött meg a kassai nagygyűlésen is. A díszlet és a lötyögés Bezák részéről most is a szokásos: önmagát adta... A semmit!

Az egyháznak nem szabadna beavatkoznia a politikába – mondta Bezák, majd folytatta: "Én már tizenkét éve nyugdíjas vagyok, tehát beleavatkozhatok, mert most már teljes mértékben érvényesíteni akarom polgári jogaimat."

Majd felidézte, hogy öt évvel ezelőtt Zuzana Čaputová mellett állt a pódiumon, és nagyon szerette volna, ha nő lesz az elnök. Megköszönte neki, hogy öt éven keresztül a "mi köztársasági elnöknőnk volt." Gyakorlatilag ezzel azt mondta, hogy ő mindig csak a liberálisokat támogatja.

Beszéde első felében Peter Pellegrinit bírálta, kifogásolta, hogy a házelnök mindenkivel jóban akar lenni, majd kiemelte, hogy Ivan Korčok mellett ott áll a felesége, "aki megölelte és megcsókolta férjét", míg Pellegrinit párttársai támogatják, akiknek ott kell lenniük.

Fotó: Ivan Korčok FB-oldala

Itt érdemes egy pillanatra megállnunk: mintha Igor Matovičot hallanánk, ahogy Pellegrini szeretőiről, meg szexualitásáról beszél naphosszat.

Amiért érdemes megállnunk, az az, hogy Bezákot azért küldték 52 évesen nyugdíjba, tehát 23 évvel korábban a szokásosnál (75 éves korban mennek nyugdíjba a püspökök), mert több vádpontban, amit megfogalmaztak ellene, éppen ilyen "szexuális vonzódások" szerepeltek.

"Úgy képzelem el az elnöki palotát, hogy amikor egy külföldi látogató érkezik, a palota előtt Ivan Korčok elnök és felesége, Sonička fogadja őket" - ezt Pozsonyban mondta.

Tehát mindkét helyen Sonička és a szerencsétlen, magányos Pellegrini. Sőt, Kassán név szerint is megemlítette Korčok két fiát.

Az is különös, hogy öt évvel ezelőtt, amikor Čaputovát támogatta, nem volt ennyire fontos a jelölt családi háttere. Akkor az nem foglalkoztatta, hogy Čaputová elvált, későbbi partnere Peter Konečný volt, azután pedig Juraj Rizman.

Ez az államfő magánélete, nem kell vele foglalkozni. De Bezák miért csak akkor foglalkozik a "családdal", amikor az éppen beleillik a mondanivalójába?!

Bezák most sajnálja, hogy nem jelöltette magát Čaputová. Pedig jó lett volna hallani, hogy vajon Bezák akkor mit mondott volna? Talán ezt: "Pellegrini magányos. Zuzanka azonban nem ilyen. Neki itt van a volt férje, az előző barátja, meg a mostani, meg jön majd a következő..."

"Hallottam olyan ellenvetéseket, hogy ha Ivan Korčok lesz az elnök, a szlovák fiúk háborúba mennek. Ez badarság " – mondta a csupán három éven át regnáló Bezák, aki oly csodálatosan tud beszélni a szeretetről, hogy ha annak egy százalékát megélné a mindennapokban, akkor Ferenc pápa még bíborossá is kreálná talán.

Felidézte, hogy Korčoknak két fia van, és feltette a kérdést: melyik apa küldi háborúba a fiait?

Fotó: Ivan Korčok FB-oldala

Még csupán ennyit: Bezák, miután elbukott, magára hagyta barátait, akik kiálltak mellette. Magára hagyta azokat a papokat, akik hittek neki – ezt számtalan ember bizonyítja.

Magára hagyta a politikusokat is, akik az egész világot bejárták, hogy segítsenek neki, miután XVI. Benedek pápa megvonta tőle az egyházmegye kormányzását.

Ő most alkalomadtán ott van a politikai rivaldafényben. Ötévenként. Amúgy egy megkeseredett, tönkrement ember... És sokkal magányosabb, mint Peter Pellegrini. Ez biztos.

Ennyi az egész. Ugyanis: Bezáknak hinni annyit jelent, mint a pöcegödörben nyakig lenni... Kár, hogy Korčok szavazói nem látják!

Fotó: TASR

hirdetes
hirdetes
hirdetes
hirdetes