2024. 10. 21. hétfő - Orsolya, Uršuľa
Keresés
FRISS

24. Mézfesztivál Inámban

A méhészet elsődleges feladata a méz és egyéb méhészeti produktumok termelése, a mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen  megporzás, valamint az ökológiai  egyensúly fenntartásához  való hozzájárulás.

A méz fontos alkotórésze  az egészséges táplálkozásnak. Az egészségvédelem, a betegségmegelőzés szempontjából fontos élelmiszernek tekintendő. Szlovákiában mintegy 350 ezerre tehető  a méhcsaládok száma, és a mintegy 20-22 ezer méhésznek köszönhető az évi 5,5 millió kg méz előállítása. Méhészeink régóta figyelmeztetnek a méhek és a méhtermékek tisztasága  védelmének fontosságára. Szerintük korunkra sajnos jellemző az a törekvés, hogy a méheknek ezt a természetes, tiszta produktumát művi úton  előállított pótlékkal helyettesítsék. Hogy ez mennyire így van, egy  EU-s laborvizsgálati eredmény szerint az unión kívül érkező méz fele hamis, rizsből, búzából, cukorrépából készült.

Az iméntiek ismeretében minden rendezvény fontosnak számít, amely a méhészetet és   a méhészeti termékeket népszerűsíti. Ezt a célt szolgálja  az évről évre Inámban megrendezett mézfesztivál, amely idén július 6-án 24. évfolyamához érkezett.

A rendezvény minden alkalommal a községháza falán  elhelyezett Sőtér Kálmán-emléktábla megkoszorúzásával veszi kezdtetét. Ugyanis a 190 éve született  közismert méhész, méhészeti szakíró, Sőtér Kálmán 1874-ben Inámban telepedett le, és itt egy  téglából épült méhészetet alapított, amely hamarosan  országos hírnévre tett szert. A méh  világa című kétkötetes műve -  több mint 2000 oldalon  - még ma is gyakran forgatott munka a méhészek körében.

A koszorúzást követően  a szabadtéri színpadon Régi Zsolt, a település polgármestere nyitotta meg a színvonalas kulturális programmal folytatódott fesztivált. Megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Ondrej Lunter, Besztercebánya megy elnöke és Jámbor László, megyei képviselő.

A helyi óvodások fellépésével indult a délutáni szórakoztató műsor, melynek első felében bemutatkozott az ipolybalogi Bukréta  hagyományőrző csoport, az ipolynyéki Palóc Népdalcsoport, a cserháthalápi éneklőcsoport, valamint a balassagyarmati  Százszorszép  Palóc Gyermek Dalkör.

A műsor második  felében Rigó Mónika, a cigánydalok koronázott énekesnője  mutatkozott be cigányzenekari kísérettel, majd Bordás Barbara és Altsach Gergely  zenés műsorát láthatta a közönség, amely a továbbiakban Szűcs Antal Gábor és a Gipsy Kings Experience  együttes produkciójának tapasolhatott. A Fonogram-díjas Vastag Csaba élő koncertje zárta a műsort.

Az idei mézfesztiválon sem maradt el az immár hagyományosnak számító mézessütemény-verseny. Ezúttal  a Nagy Zsófia-Húšťava Adrienn-Auguszt József összetételű, valóban  szakmai zsűri bírálta el a versenyre beérkezett mézesalapú süteményeket. A zsűri elnöke, Auguszt József, a budapesti híres Auguszt-csukrászda tulajdonosa volt, akinek dédapja, Auguszt Elek Inámban született, és Balassagyarmaton  tanulta ki a cukrászmesterséget. Nevéhez fűződik  az Auguszt-cukrászdinasztia megalapítása.

Visszatérve a versenyhez, tíz sütni szerető  és tudó hölgy nevezett a versenybe.  A zsűri értékelése szerint  az ipolynyéki Dobos Slávka süteménye érdemelte ki az első helyet, a szintén ipolynyéki Molnár Zsuzsannáé  a második, a kóvári Orem Iréné a harmadik helyet. Különdíjat kapott  az inámi Nagy Evelyn és az ipolynyéki Garaj Laura mézessüteménye. 

Fotó: Inámi községi hivatal archívuma

hirdetes
hirdetes