2024. 07. 26. péntek - Anna, Anna, Hana, Anita
Keresés
FRISS

A SCORPIONS Komáromban?

Hosszú évekkel ezelőtt (megvan az már talán két évtized is) ültünk a Klapka téren, ragyogott ránk a nap, langymeleg szellő borzolta kopaszodó buráinkat. Ha jól emlékszem, valamelyik boros rendezvény volt, és éppen a töki Nyakas pince egyik kiváló tételét kóstolgattuk, mikor szinte már tervezgetni kezdtük egy álmunkat. AC DC Komáromban! Mert van a Hajógyárnak egy olyan összeszerelő csarnoka, amelyik kiváló koncertszínhely lenne. Hatalmas, bombasztikus akusztikával rendelkezik, a látvány fenomenális: minden négyzetmillimétere színtiszta ipar! Állványzatból és állásokból olyan színpadot ácsolnánk, amit nyugaton is megirigyelnének. Feketére fújt láncokon függenének a hangfalak, valódi tűz ragyogná be és fűtené fel a teret.

Aztán valahogy elterelődtek a gondolatok, az évek meg elszáguldottak felettünk, szinte feledésbe merítve egy észveszejtő világsztár fellépését városunkban. Most meg hirtelen, szinte a semmiből elhangzik a kérdés: ez a technika vajon a Scorpionsnak megfelelne-e?

A nyerő hármas. Balról: Lakatos Róbert, Paulis Anikó, Keszegh Béla
fotó: a szerző

A hang- és a fénytechnika egészen biztosan. A hangosítást intervallumokban tudjuk irányítani, összességében 140 dB-re képesek a hangfalaink. Oldalanként ez 3-3 függesztett TOP-ot, illetve mélynyomókat jelent”

– mutatta be „játékszereit” Abdai Bálint, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ vadiúj hangtechnikusa, aki a Győri Nemzeti Színházból érkezett megfelelni a komáromi kihívásoknak.

A változatosság gyönyörködtet!”

– tette még hozzá a mesteri hangzásvilág szakembere, aki kifejezetten örül, hogy a komáromi, s egyben a regionális kultúra eme fellegvára rendkívül változatos programokat kínál, s ezzel bizonyítási lehetőséget tehetsége megcsillogtatására.

Abdai Bálint a Győri Nemzeti Színházat cserélte le Komáromért
fotó: a szerző

Hang és fény. Ez csak jéghegy csúcsa, amire éppen felkaptuk a fejünket a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ bejárásán, melyet kifejezetten a sajtó képviselőinek szervezett a ház. Az esemény célja az Integrált Regionális Operatív Program (IROP PO3) keretében megvalósult projekt eredményeinek bemutatása volt. A VMK ugyanis sikeresen szerepelt a kiírt pályázaton (a Komáromi Jókai Színházzal egyetemben), összesen 184 135 eurónyi összeget nyerve.

Már a Városi Művelődési Központba lépve tapasztalhatja a közönség a változást, ugyanis érintésmentes fotocellás beléptetési rendszert építettünk ki. A covid óta ennek a lehetőségnek felértékelődött a szerepe. Kiemelten fontosnak tartattuk, hogy a hozzánk érkező művészek, fellépők messze vigyék városunk jó hírnevét. Ennek elérése végett felújítottuk az öltözőket. Új mennyezetet és megvilágítást kaptak, a szociális helyiségeket is felújítottuk, korszerűsítettük. Teljes egészében felújítottuk a színpadot, a fényparkot és a hangtechnikát is”

– ismertette a részleteket Lakatos Róbert, az Egressy Béni VMK igazgatója. A direktortól helyettese, Paulis Anikó vette át a szót. Elmondta, hogy a kivitelezői munkákat a Domján Nikolett vezette HomeDesign vállalat végezte, a hangtechnikai felszerelést Simon Béla, a dB Technologies kizárólagos szlovákiai forgalmazója, a fénytechnikát pedig a tornaljai AÁ Production biztosította.

Lakatos Róbert, az Egressy Béni VMK igazgatója büszkén mutatja a felújításokat
fotó: a szerző

Már évek óta folyamatos a város gondozásában álló kultúrterek felújítása, gondolván itt nemcsak a komáromi VMK-ra, hanem akár az őrsújfalui vagy a kavai kultúrházra is. Meggyőződésünk, hogy a minőségi kultúra minőségi felszerelést igényel. Az igazgató úr által említett projektnek kaotikus lefolyása volt, mivel első körben elutasították a bíráló szervek. Ezután viszont szárnyalásba kezdett, a sok más lemorzsolódó pályázat közül is kiemelkedve. Az Egressy Béni VMK csapata kiváló munkát végzett a projekt összeállításában, Komárom városa pedig biztosította hozzá az áthidaló anyagi megoldásokat. Ez az előfinanszírozást, valamint az önrész biztosítását jelentette”

– tájékoztatott Keszegh Béla, Komárom város polgármestere, aki örömét fejezte ki, hogy a legszélesebb körű köznevelés valósul meg a Városi Művelődési Központ falai között.

Az Egressy Béni Városi Művelődési Központban a következő időszakban két nagy beruházásra vadászunk pályázati lehetőségeket. Egyrészt a klimatizáció beépítése, mivel ez, főként a nyári időszakban, ma már elengedhetetlen a megfelelő kényelem érdekében. A másik a nézőtér felújítása. Harminc éve szolgálják már ezek az ülések a közönséget, ehhez képest remek állapotban vannak, de időszerű már, hogy dolgozzunk vele”

Élményből idén sem lesz hiány Komáromban
fotó: a szerző

– tudtuk meg Lakatos Róbert direktortól, aki ismertette a központ erre az évre tervezett programját is. Lengyel Emese „Rólam szólnak a hírek...” bevezetőjű workshopja a Kiss Péntek József teremben április utolsó napján lesz. Újra megrendezésre kerül a Szlovákiai magyar táncháztalálkozó, a Jazzpiknik, a HastagKN, a Jókai Napok Amatőr Színjátszó Fesztivál is. A Komáromi nyár rendezvénysorozat több más helyi szervezettel, intézménnyel együtt valósul meg. Komárom idei egyik legnagyobb eseménye pedig Azariah koncertje lesz, melyre rohamosan fogynak a jegyek az Egressy Béni VMK jegypénztárában. Ideje mindenkinek belehúzni a jegyvásárlásba!

fotó: a szerző

hirdetes
hirdetes