2024. 07. 22. hétfő - Magdolna, Magdaléna
Keresés
FRISS

Eldobod az agyad, ha ezt meghallod!

Mellettem Jamiroquai. Világsztár. Majd meghallod. Ahogy ő tud, úgy senki más. Ott szemben pedig, bájos mosolyával és klasszis hangjával, Tóth Vera. A mi Tóthveránk. Meg a mi Jamiroquaiunk. Hogy mi van még? Néhány régi, megátalkodott, igazi hangszeres zenész. De nem akartunk beállni a tornasorba. Nem akartunk mi lenni a negyvenhetedik banda, aki rockfeldolgozásokat játszik. Ízt akartunk vinni bele meg esszenciát. Olyan hangzást, olyan zenét alkotni, amitől leesik az álla az embernek. Megtaláltuk a hangunkat, a nyelvet, amin mindenkihez szólni tudunk. Michael Jackson vagy Ferenczi Gyuri? Minden eljátszható funkyban is!

Porondon a Feinschmeckers Music Band
fotó: a szerző

Kasák Richard – zongora. Kanik Tibor – gitár, ének. Nyársik Tibor – dob. Szerda Márton – ének (a banda Jamiroquaia). Varga Rebeka – ének (ő meg a Tóthverájuk). Lévai Attila – basszusgitár. Ők a somorjai Feinschmeckers Music Band. Ülünk a boxban a komáromi Fekete Kutyában, szemben a színpaddal, ami rájuk vár. Lesik az órát meg a facebook eseményt, mikorra lett meghirdetve a koncert. Még nem mozdulnak, de látszik rajtuk, hogy már viszket a tenyerük. Húrokat akarnak lefogni meg verni a dobot, simogatni a billentyűt. Az énekesek meg kiereszteni a démont, ami kitörni készül a torkukból. A banda 2012-ben alakult, majd többszöri tagcsere után 2019-ben újraindult.

Lévai Attila, a Csalló zenekar egykori nagybőgőse
fotó: a szerző

Nemcsak a zenénkről, hanem a tagokról is elmondható, hogy remek válogatás vagyunk! Attila korábban a Csalló Néptáncegyüttes zenekarában nagybőgőzött. Húsz évig pedig Londonban élt, magába szívta az ottani kultúrát is. A zongoristánk, Richard 18 évesen kezdett zenélni, a legendás Vidiekben játszott. Kanik Tibor pedig 25 éve játszik már a Deja Vu nevű jazz zenekarban”

– mutatják be egymást sorban a zenekar tagjai. Én meg áldom az eszemet, amiért korábban érkeztem, így beszélgethetünk régi nagyokról és mostani kérdőjelekről. Mármint a zene terén. A Feinschmeckers Music Band egyébként klasszikus-, nu- és electric funkyt játszik, de éritik a bluest, a rockot, a jazzt, de még a latint is. „Saját és sajátságos” átdolgozásokat játszanak, ahogyan Nyársik Tibor megfogalmazza.

A csodás énekhanggal megáldott Márton és Rebeka
fotó: a szerző

Hívnak bennünket, hála Istennek! Hívhatnának gyakrabban is, de egy hazai zenésznek bele kell nyugodnia, hogy bármilyen tehetséges is, nem tudja kiütni a nyeregből a magyarországi kommersz fellépőket, akik, sok esetben – tisztelet a kivételnek – fél playback-kel járják be a Felvidéket. Készülünk több falunapra, Gútán is jelen leszünk a Hajómalom Fesztiválon, Érsekújvárban a Castrum Revueben”

– sorolja a következő találkozási és kapcsolódási pontokat. Mi lesz itt ma este? – kiáltok még utánuk, amikor már sorra lépnek fel a színpadra.

Óriási buli lesz! Eldobod az agyad, ha ezt meghallod!”

Igaza lett. Óriási volt. Eldobtam.

fotó: a szerző

hirdetes
hirdetes