2024. 10. 12. szombat - Miklós, Maximilián
Keresés
FRISS

„Nem hiszek a valóságban”

ARCHÍV: Na, mi van? - Laár András erre is választ adott a dunaszerdahelyieknek. A humorista, költő, zenész, színész, és nem utolsó sorban buddhista pap egy szerdai napon lépett fel Dunaszerdahelyen. Előadása után beszélgettünk a buddhizmusról, Istenről, sikerről, és versekről is.

Hogy érzi magát a mai előadás után? Milyenek a felvidéki nézők?
Szuperül érzem magam. A közönség vevő volt mindenre, aktívan jelen voltak, és lehetett velük kommunikálni. Elmondom a misztikus összefüggést, amit a nézőknek is mondtam – rég jártam itt utoljára, és most pont szerdán vagyok Dunaszerdahelyen. A felvidéki magyarok nagyon szimpatikusak. Szerintem a Magyarországon kívül szakadt magyarok jobban szeretik a magyarságukat, mint a Magyarországon élők.

Miben méri a sikert?
Fogadtatásban. Akkor van siker, ha a közönség örül - ez még kisebb nézőszám esetében is érvényes. A lényeg, hogy a siker a közönség reakciójában rejlik, és közben még egy fokon mérődik - hogy hányan kíváncsiak. Egyébként meg nagy nézőseregnél sem garancia a siker.

Volt már olyan előadása, ami nem volt sikeres?
Persze, 1985 körül volt. Galla Mikivel léptünk fel Szolnokon, egy laktanyában. A nézőtéren katonák ültek, akik egyáltalán nem nevettek. Tíz év múlva megjött a magyarázat, mikor találkoztam egy emberrel, aki elmesélte, hogy ők voltak azok, akik negligálták az előadásunkat. Kiderült, hogy azért, mert akkor már mehettek volna haza, de nem engedték őket a kötelező kultúrműsor miatt, és így tiltakoztak. Szerencsére, nem szokott sikertelenség lenni, nagyon hálás ez a műfaj.

Van kedvenc verse?
A kedvencem egy nagyon rövid vers Fodor Ákostól. Kortárs voltam vele, és jóban voltunk. A vers így hangzik: „3 negatív szó: Nincs semmi baj.” - ezzel mindent elmondott. Amikor eszembe jutnak a versei, kicsit már libabőrös vagyok. A legkedvesebb sajátom, az pedig a Nyúl nyál vers, mert szépen gördül.

Mik a teendői egy buddhista papnak?
A buddhistáknál tanítók vannak, de papi funkció is van. Bizonyos papi funkciókat végzek, de sehova sem vagyok kijelölve papnak. Már adtam össze párokat, és temetésen is prédikáltam. A buddhizmussal kapcsolatban előadásokat tartok, például ilyen a Nyamvadásgátló varázsszerek. Kiderül, hogy mit kell csinálni ahhoz, hogy az ember ne nyamvadjon. Ha jól vagyunk, akkor jöhetnek a dolgok. De ha nem vagyunk jól, akkor minden rossz.

Többször is beszélt arról, hogy hisz Istenben. Milyennek gondolja őt?
Én azért hiszek Istenben, mert szerintem nincs is más, mint Isten. Minden dolog Isten megnyilvánulása - mi magunk is. A mi tudatunk egy az Isten tudatával, úgy, ahogy egy tengercsepp a tengerrel. A tenger cseppjére sem lehet azt mondani, hogy különbözik a tengertől, de azt sem, hogy azonos vele.

Ön szerint milyen lesz a jövő a Földön?
Nem hiszek a valóságban, vagyis a valóság valóságosságában. Az átélhetőségében hiszek, ami a tudatban van, az van a világban. Ha a tudatom kicsit magasabb rezonanciában van, harmonikusabb minden, jobbnak látom a világot. Ezáltal meg tudom magam gyógyítani, és gyógyító erőket tudok másnak küldeni. Először gyógyítja az ember magát, utána gyógyíthat mást is. Én hiszek ebben. Az embereknek le kéne mondaniuk a hülyeségről, ami tódul a médiából. Figyelem magamat, este leülök a fotelembe, olvasom, mit írnak a hírportálok, és két óra eltelik ezzel. Lerakom, és inkább mantrázok.
A nagy tömeg egyre mélyebbre zuhan a félelem, boldogtalanság, és beszűkülés tudatállapotába. Ők egyre szenvedéstelibb világot fognak tapasztalni. Az a néhány, aki szembemegy ezzel, ők a saját emelkedésükkel foglalkoznak. Egy belső tudati fényvillanás hatására elindulhat bármikor egy megvilágosodási roham a Földön. A jóakaratú, intelligens emberek sokasága szerintem már közel van ahhoz, hogy felfogja, hogy abba az irányba nem lehet menni, amibe őket terelik. Szörnyű dolgok folynak a világban, totális sötétség és gyötrelem van. De Siva, Krisztus, Buddha, és Krisna is sokkal nagyobb ezeknél.

Tehát a hit mindenek felett?
Igen, a bizonyosság hite. Amikor az ember már megtapasztalta a dolgokat, akkor már mondjuk, hogy hisz benne, de az már nem hit, hanem bizonyosság. Szép lassan bizonyosságra fognak jutni az emberek, akik ebbe az irányba tartanak.

Mi az, amit több embernek kellene tudnia a buddhizmusról?
A buddhizmusban rejlik a béke.

fotó: a szerző

hirdetes
hirdetes