2024. 07. 26. péntek - Anna, Anna, Hana, Anita
Keresés
FRISS

Nyári táborok a népzene szerelmeseinek

Bár az éves szabadságok, kirándulások elsősorban a forró hónapokra esnek, a népzenei hangszeres, illetve népdaloktatók nyáron sem hagyják tétlenül heverni a hangszereket, képzés nélkül a hangszálakat. Ez alkalommal két táborról is beszámolunk, amelyek minőségi, értékes foglalkozásokat nyújtanak az érdeklődőknek.

Július 10-13. között immáron 19. alkalommal rendezi meg a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és Népzenei Adattára a népdalkörök, népdalszólisták és citerazenekarok részére nyári táborát. Helyszínéül a dunaszerdahelyi Egyesített Szakközépiskola kollégiuma szolgál. A tábor gyakorlati foglalkozást biztosít magyarországi népdalénekesek, citeratanárok vezetésével. Az elsajátítható anyag elsősorban Felvidék tájegységeinek népdalhagyományából tevődik össze. Lehetőség nyílik egyéni konzultációra is az oktatókkal. A résztvevők megismerkedhetnek a népdalok előadási módjával, népdalcsokrokat állíthatnak össze. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén is sor kerül ismerkedésre, az egyes tájegységek problémáinak, lehetőségeinek átbeszélésére.

Hangulatfotó a XVIII. Népzenei táborból
fotó: csemadok.sk

Július 22-26. között pedig a búcsi Vintop Karkó Panzióban ismét szélesre tárja kapuit a Figur Népzenei Tábor. Az öt nap alatt kemény munka folyik: intenzív gyakorlás jellemzi a tábor mindennapjait. Az esték viszont már a barátkozásé, ismerkedésé, szórakozásé. Az esti táncházakban lehetőség nyílik kipróbálni a napközben megtanultakat.

fotó: csemadok.sk

hirdetes
hirdetes