2024. 04. 29. hétfő - Péter, Lea
Keresés
FRISS

Rangsorolták az iskolákat

Az INEKO gazdaságkutató intézet több tényező figyelembevételével évenként összeállítja a legjobb iskolák listáját, ez alapján a legjobb eredményeket a kassai Szent Cirill és Metód alapiskola diákjai érik el, a gimnáziumok között a pozsonyi Teplicka utcai vezet.

Mint az INEKO rámutat, a rangsor az egyes iskolák tanulóinak eredményeit veszi figyelembe, az iskolák rangsora nem átfogó. A rangsorolás a monitor 9 eredményei alapján készültek, de hiányzik már második éve a monitor 5 tesztelés, így nem adhatnak teljes képet. Azzal, hogy nem írják meg ötödikben a gyerekek a monitort, a szülők és az állam is értékes információktól esnek el.

A rangsorokban szereplő eredmények indikátorként szolgálhatnak az iskolaválasztás során, és az iskolák minőségéről szóló vitát is ösztönözhetik a lakosság körében.

Szlovákia legjobb alapiskolája Kassán található, a Szent Cirill és Metód Alapiskola. Megnéztük az INEKO listáját, kikerestük a magyar tanítási nyelvű alapiskolákat, a legjobb magyar iskola a pozsonyi Duna utcai alapiskola, a rangsor 122. helyén található, a magyar tannyelvű alapiskolák közt második a szenci Szenczi Molnár Albert Alapiskola a 184. helyen végzett, a harmadik az érsekújvári Czuszor Gergely Alapiskola, negyedik a dunaszerdahelyi Hviezdoslav utcai iskola, ötödik helyen pedig a gútai Corvin Mátyás Alapiskola található a magyar nyelven oktató intézmények közt.

"Minden iskola esetében az elmúlt négy tanév elérhető adatait vesszük figyelembe (az újabb adatok nagyobb súllyal bírnak)" - szögezi le az INEKO, hozzátéve, hogy a módszertanról részletesebb adatok is elérhetők a honlapjukon.

forrás: sita, ineko

Fotó: fb

hirdetes
hirdetes