2024. 10. 14. hétfő - Helén, Boris
Keresés
FRISS

Tizennyolc plusz öt az Ipoly mentén

2024. július 6-án huszonharmadik alkalommal rendezte meg Vilkén a Csemadok Nógrádi Területi Választmánya az Ipoly Menti Művészeti Fesztivált, mely huszonévesen is színes felhozatallal, konyhaművészete terén pedig néhány újdonsággal jelentkezett. Teljesen lényegtelen, hogy valaki a klasszikus zene, a népdalok, a huszadik századi popzene vagy Bryan Adams rajongója, biztosan talált egy neki tetsző koncertet a programkínálatban.

Az idei művészeti fesztivált az ünnepi beszédek mellett főzéssel és kóstolgatással nyitották meg a szervezők, viszont ebben az évben a résztvevők nem csupán a halászlében merülhettek el, hanem a különböző bográcsos ételek tömkelegében is. A versenyre tizenegy csapat jelentkezett a környező településekről, s a rengeteg választási lehetőség ellenére a jó öreg pörkölt nokedlivel vitte a zsűrinél a prímet, melyet a szomszédos rappiak készítettek el.

Hagyományokhoz hűen képviseltették magukat a legkisebb helyi tehetségek, így a fellépők között feltűntek a vilkei óvodások és alapiskolások, de a füleki Szederinke gyermekcsoport is. Ha már Füleknél tartunk, meg kell említeni, hogy a fesztiválprogramban egyaránt megtalálhattuk a Koháry-Sokk színjátszócsoportot, a Foncsik Énekegyüttest, valamint a Pro Kultúra Férfikart. A klasszikus darabok kedvelői kiélvezhették a losonci Serly Női Kamarakórus, a ragyolci Jázmin Női Kar, a fülekkovácsi Mezeicsokor, illetve a pilisi Aranykalász éneklőcsoport műsorát.

A művészeti fesztivál vendégelőadója Kökény Attila volt, aki Rakonczai Viktor és hattagú zenekara társaságában saját dalait, valamint feldolgozásokat adott elő. Akár az egyikről, akár a másikról volt szó, a közönség gondolkozás nélkül csatlakozott, s énekhangja a folyón ellebegve hallatszott egész Ipolymentén.

Amennyiben az ezer fős közönségben volt olyan – bizton állíthatom, hogy volt –, akinek a nyolcvanas évekbeli pop-rock a szíve csücske, az Echoes koncertje közben nagyon ujjonghatott, hiszen a fiatal zenészek a kanadai rekedtes arénaérzést hozták el Bryan Adams slágereivel. A fesztivált, ahogy azt errefelé illik, táncmulatság zárta. A huszonnegyedik alkalmat várva pördült-fordult Nógrád megye.

fotó: Csemadok Nógrádi Területi Választmány, Losonc

hirdetes
hirdetes