2024. 07. 25. csütörtök - Kristóf, Jakub, Timur
Keresés
FRISS

Államfő: A Kijevet ért támadások nem azt jelzik, hogy Oroszország tárgyalni akar

Peter Pellegrini szlovák államfő kedden elítélte a legnagyobb ukrán gyermekkórházat ért orosz rakétatámadást. Egyúttal sajnálatát fejezte ki az áldozatok iránt. Ezt az Észak-atlanti Szövetség (NATO) washingtoni csúcstalálkozója előtt közölte. A TASR-t az államfő irodájának sajtóosztálya tájékoztatta.

Ukrajna azt állítja, hogy az orosz hadsereg hétfőn, a nap folyamán eltalálta a kijevi Ohmatdit kórházat egy Kh-101-es manőverező robotrepülőgéppel. Marija Zacharovova, az orosz külügyminisztérium szóvivője ismét kijelentette, hogy a kórházat az ukrán légvédelmi rendszer NASAMS típusú rakétája találta el. Az ukrán fővárost ért hétfői orosz támadás során 27-en életüket vesztették, 117-en pedig megsérültek. Továbbra is több száz mentős és önkéntes keres túlélőket a romok alatt.

„Ez egy hatalmas tragédia és szerencsétlenség minden áldozat, sebesült és hozzátartozó számára” – mondta Pellegrini a kórházat ért támadás kapcsán. „Ezek a támadások nem azt mutatják, hogy Oroszország tárgyalóasztalhoz akar ülni. De ha nem próbáljuk meg, akkor az áldozatok száma nemcsak a fronton, hanem a civil lakosság körében is emelkedni fog, Ukrajna pedig hónapról hónapra egyre inkább megtizedelt országgá válik” – közölte Pellegrini.

Megismételte: Ukrajna széleskörű megsegítésének - amelyben Szlovákia a háború kezdete óta jobban kiveszi a részét, mint néhány nagy és gazdaságilag erős állam -, kéz a kézben kell, hogy járjon a világ tűzszünetre vonatkozó igyekezetével.
„A béketárgyalásoknak a közös igyekezetünknek kellene lennie. A béke iránti vágy ugyanis nem jelenti az támadó támogatását” – hangsúlyozta az államfő.

Washingtonban találkozni fog Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Pellegrini elmondta: az ukrajnai háború lezárásával kapcsolatos elképzelésére akar rákérdezni.

Pellegrini meg van róla győződve, hogy Szlovákia megfontolt külpolitikája a jövőben előnyt jelenthet, és ennek köszönhetően olyan ország lehet Szlovákia, amely hozzájárul kelet és nyugat megbékéléséhez.

TASR

fotó: TASR

hirdetes
hirdetes