2024. 07. 24. szerda - Kincso, Vladimír
Keresés
FRISS

Az SaS állásfoglalást vár az államfőtől, a PS a támadások elítélésére szólít fel

Az SaS azt várja Peter Pellegrini köztársasági elnöktől, hogy a washingtoni NATO-csúcson ismertesse Szlovákia álláspontját nemcsak a szövetségi tagság, hanem Ukrajna támogatása kapcsán is. A Progresívne Slovensko arra szólítja fel az államfőt, és Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnököt is, hogy ítélje el a gyermekkórház elleni hétfői (július 8.) orosz támadást, és növeljek az Ukrajnának nyújtott segítséget.

„Egyértelmű gesztusnak kell érkeznie Peter Pellegrinitől arról, hogy Ukrajna oldalán állunk, segíteni akarunk az országnak, és meg akarjuk védeni az agresszióval szemben" - jelentette ki kedden Branislav Gröhling parlamenti képviselő, az SaS elnöke. Gröhling hozzátette, reméli, hogy az államfő függetleníti magát Fico politikájától, és nem a „fiktív béke politikáját" fogja képviselni. Arra szólított fel, hogy a csúcstalálkozón Pellegrini ne ássa alá a szövetség egységét, és Szlovákiának azt a régi törekvését, hogy a Nyugathoz tartozzon.

Michal Šimečka, a PS elnöke, a parlament alelnöke feltette a kérdést, hol marad a gyermekkórház elleni orosz támadás elítélése az államfő és a miniszterelnök részéről. „Fico úr, Pellegrini úr, felszólítom önöket, hogy azonnal ítéljék el ezt a szörnyű tettet, növeljék a szomszédos országnak nyújtott humanitárius és egyéb támogatást, és ajánlják fel a beteg ukrán gyerekeknek a szlovák egészségügy segítségét. Ez a legkevesebb, amit államférfiként azonnal meg kellene tenniük, nem pedig ostobaságokat beszélni a liberalizmusról" – szögezte le Šimečka.

Miután megérkezett Washingtonba, a köztársasági elnök megerősítette, hogy Szlovákia részt vesz az Ukrajnának szánt új pénzügyi csomag előkészítésében, és hozzátette, Szlovákia más módokon is segíti Ukrajnát. Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatban azt mondta, Szlovákia ragaszkodik ahhoz, hogy a csatlakozás feltételei teljesüljenek, és erről a tagállamok döntsenek.

TASR

fotó: TASR

hirdetes
hirdetes