2024. 07. 23. kedd - Lenke, Oľga
Keresés
FRISS

Érdekek és értékek – miért támogatja a KDH Ivan Korčokot?

Nem kis csodálkozást váltott ki az ország konzervatívabb gondolkodású polgáraiban, hogy a KDH az elnökválasztás második fordulójában is határozottan Ivan Korčok mellé állt.

Nem szeretnék nagyon belemenni ki a konzervatív és ki a liberális, mert főként ezt azok tudják legkevésbé, akik a legtöbbet dobálóznak ezekkel a kifejezésekkel. Nem beszélve arról, hogy ma egészen más értelmet kaptak, mint mondjuk a 19-20. század fordulóján.

Mégis feltűnő, hogy az egyetlen látható, hosszú kihagyás után ismét a parlamentbe került párt, amelyiknek nevében is benne van a keresztény kifejezés - ilyen egyértelműen kiáll Ivan Korčok mellett. Ugyanis a volt külügyminiszter soha nem vallotta magát konzervatívnak, és ami ennél is lényegesebb, hogy politikai téren sem ezen értékrend szintjén mozgott, és nem jelent meg a hivatalos megnyilvánulásaiban sem.  

Sok embert nem foglalkoztatnak ezek a kurzusbeli különbségek, ám éppen a KDH az, amely programjában határozottan hitet tesz emellett. A pártnak vannak olyan prioritásai, mint a család fogalma, a regisztrált partnerség és az élet védelme.

Milan Majerský, a szlovák kereszténydemokraták vezetője közösségi oldalán azzal támadja Peter Pellegrinit, hogy nem tartja tiszteletben ezeket az értékeket, és csak megjátssza a konzervatív politikust, miközben a regisztrált partnerséget is megszavazta. Ellenben azt állítja, hogy Korčok ígéretet tett rá, hogy ezekben a kérdésekben tiszteletben tartja a KDH nézeteit.

Persze nem mindenki örül ennek az összeborulásnak, minap egy katolikus pap írt nyílt levelet Milan Majerskýnak, és helytelennek minősítette, amiért a párt és személyesen a pártelnök is kiáll Ivan Korčok mellett. Ez megoszthatja a KDH szavazóit, bár, hogy mennyire fogadják meg a pártjuk ajánlását a választópolgárok, azt csak a végeredmények tükrében fogjuk látni, illetve láthattuk az első körben is.

Mindenesetre ne feledjük el, hogy a politika színpadán vagyunk, ahol sok a jelmez, és sok a szerepjáték is. Nem tudom, hogy a KDH-t mennyire vezérlik valóban az értékek, az azonban biztos, hogy az állaspontjuk mögött jó adag érdek is meghúzódik. Ellenzéki pártként ugyanis minden jól jön nekik, ami a velük szemben álló kormányt gyöngítheti.

Fotó: Milan Majerský Facebook-oldala

hirdetes
hirdetes