2024. 09. 23. hétfő - Tekla, Zdenka
Keresés
FRISS

Rekordmértékű az európai pénzek lehívása

Richard Raši, a beruházásokért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős miniszter bejelentette, hogy a 2014-2020-as időszakban kiemelkedő méreteket öltött az európai forrásokból megvalósult beruházások száma.

"A mai kormányülés az európai pénzekről szólt, azon belül is a szerkezeti alapról, valamint a fejlesztési tervről. Megvitattuk a szükséges lépéseket, kiértékeltük az elmúlt időszakot, és kielemeztük, hol tartanak az uniós lehívások a 2021-2027-es időszakban"

- tájékoztatott a miniszter. Örömét fejezte ki, hogy 2014 és 2020 között a lehívások majdnem elérték a 100%-ot. Megemlítette, mindezt úgy, hogy rendkívül kritikus időszakot tudhat maga mögött az ország, mivel a Matovič-kormány idejében minden eléggé kaotikus volt.

Raši emlékeztetett, hogy a kormányváltás után napvilágra került, hogy több mint 3 milliárd euró még nem került felhasználásra. Ekkor gyors átcsoportosításokra volt szükség, hogy ezt az összeget ne kelljen Brüsszelnek visszautalni. Így sikerült abban az időszakban mérsékelni az energiakrízist.

Az új időszakot Szlovákia 2021. január 1-jén kezdte. A kiírások száma azonban csak 27 volt, lehívott összeg pedig nulla. A kormányváltás után sikerült a kiírások számát pár hónap alatt feltornázni 125-re, 4,37 milliárd euró értékben. Sikerült a lehívásokat is beindítani, immáron 400 millió euró érkezett az országba.

fotó: pixabay

hirdetes
hirdetes