2024. 07. 26. péntek - Anna, Anna, Hana, Anita
Keresés
FRISS

Interjú: Judita Laššáková

Amikor megtudta, hogy 87 166 karikát kapott, s ezáltal az Európai Parlament padsoraiban foglal majd helyet, mik voltak az első érzései?

Az első érzésem az volt, hogy mennyi munka vár rám, és hogy hol kezdjem: már holnap el szeretném kezdeni. Én a munkát látom e mögött, s mivel sikeresen szerepeltem, ez a munka most kötelez, azaz egész embert kíván.

Miben fog konkrétan részt venni az EP-n belül?

Nagyon szeretnék bekerülni abba a bizottságba, ami az alkotmányos ügyekkel foglalkozik, és a másikba, amely a belső piac és fogyasztóvédelem ügyeit igazgatja.

Öten kerültek be a Smer listájáról.  Pártjának eddig három képviselője volt. Igaz, a PS hat mandátumot szerzett. Elképzelhető, hogy az EP-ben a progresszívekkel lehet valamiféle együttműködés?

Az EP nem úgy van összeállítva, mint az egyes államok parlamentjei. Egyszerűen az EP úgy működik, ha valami jó törvény bekerül, akkor van olyan, hogy a képviselők 90% mellette szavaz. Ott a munka, amit meg kell csinálni az ténylegesen a bizottságokban folyik, ott kell meggyőzni a kollegákat, hogy mennyire jó a törvényjavaslat, amit be szeretnénk nyújtani.

Az EP-n belül családok vannak. A SMER melyik családhoz tartozik?

Mi biztos – mivel fel van függesztve a tagságunk –, először is a szocialistákkal fogunk tárgyalni, és mivel erős mandátumot kaptunk, minden bizonnyal, mivel a Hlas EP-s képviselője Branislav Ondruš is elkötelezett szociáldemokrata, ilyformán már hatan lennénk, így erőteljesebb a hangunk. Ha úgy fognak hozzánk állni a szocialisták, hogy hallgatni fognak minket es megmondhatjuk a véleményünket, akkor előfordulhat, hogy meg fogunk tudni egyezni, mert mi nem akarunk olyan politikát, hogy bárki is  ránk kényszerítsen valamit, hogy így és így kell cselekednünk.

Mit szól a magyarországi Európai Parlamenti választásokhoz?

Előszöris gratulálok a FIDESZ-nek, mivel megnyerte a választást. Ami engem egy kicsit meglepett, az a DK volt, mert nagyot esett, s a Momentum pedig teljesen kiesett az EP-ből, tehát a magyar választók is egyértelmű választ adtak, hogy milyen politikát szeretnének.

Magyar Péterről mit gondol, hogy a pártjukból 7-en is bekerültek?

Erre a kérdésre szívesen válaszolok legközelebb, ha már találkoztam az Európa parlamenti kollegámmal.

(phgy)

fotó: FB

hirdetes
hirdetes