2024. 10. 14. hétfő - Helén, Boris
Keresés
FRISS

A bajban is vezető szeretnék lenni!

Peter Pellegrini a parlament elnöke. Gazdag politikai út áll mögötte. A SMER-SD-ből való kilépése után megalapította a HLAS-SD pártot, ahová többen követték őt a Robert Fico által vezetett pártból. 
Többek között államfői ambícióiról, valamint a magyarokkal való viszonyáról kérdeztem.

Ön szerint a "régi sérelmek" közös munkával orvosolhatóak?

Mindig mondom, valahányszor Szlovákia bármely vidékén találkozom emberekkel, hogy csak a béke, az emberhez méltó élet jó gyógyír a régi fájdalmakra. A múlt sérelmeiből nem lehet élni, előre kell nézni. Keressük azt, ami összeköt bennünket. 

Meg vagyok győződve arról, hogy minden olyan társadalom, amely csak befelé néz és harcol egymással, állandóan stagnálni fog. Ennek eredményeként a környező világ először kezd utolérni bennünket, mi pedig kezdünk lemaradni. Ezért Szlovákiának, az itt élőknek békét, emberhez méltó életet kínálok, nemzetközi szinten pedig mindig Szlovákia az elsődleges szempont. 

Olyan elnök akarok lenni, aki nemcsak szerencsés időben, hanem a bajban is vezető lesz, és az elnöki szerepet hivatászszerűen szeretném betölteni. Rendelkezem államirányítási tapasztalatokkal, és ezt az elnöki munkakörben is tudom kamatoztatni.

Megválasztása esetén politikailag független tud maradni?

Elsősorban a nép elnöke leszek. Együttműködést ajánlok a kormánynak, amennyiben politikáját az emberek érdekében alakítja, és javítja az életkörülményeiket. Ha elárulja őket, és megszegi az ígéreteit, készen állok kiállni az emberekért. 

Elutasítom az ellenfelem által kínált egyfajta bizalmi egyensúly politikáját, amely tulajdonképpen egyfajta intézményi konfliktust jelent. Szlovákia belefáradt az állandó harcokba, békére, megnyugvásra, a problémák megoldása és nem politikai elkötelezettségre van szüksége.

Véleményem szerint amennyiben lesz második forduló, a szlovákiai magyarok többsége Önt fogja támogatni. Szlovákia összes polgárának elnöke kíván lenni? A magyaroké is? Nem valamiféle ígéretekre gondolok, abból már volt elég…

Végig jártam Szlovákiát, így a déli régiókat is, beszéltem a területről származó önkormányzatok polgármestereivel, és világosan elmondtam nekik a találkozókon, hogy békés és összetartó Szlovákiát kívánok, és ezt csak úgy tudjuk elérni, ha minden régió fejlődését segítjük. 

Van egy ismert személyiségünk a HLAS jelöltlistáján és a parlamentben is, Erik Vlček, a komáromi olimpikon. A HLAS – szociáldemokrácia a Richard Raši vezette Regionális Fejlesztési Minisztériumban szó szerint egy „euró fond forradalmat” készít elő, ahol ezekbe a városokba is eljut a fejlesztésre szánt uniós pénz. 

Én mindig azt mondom, hogy az embert nem lehet azért megbüntetni, hogy hol született, milyen nemzetiségű, hanem éppen ellenkezőleg, az államnak segítenie kell, hogy lakóhelye jó hellyé váljon. Azt akarom, hogy a lehívott európai pénzekből új utakat és óvodákat kezdjenek építeni Szlovákiában... 

Nagyra értékelem a jó kapcsolatokat a magyar politikai képviselettel, nagyszerű és baráti találkozóm volt a magyar köztársasági elnök úrral, az országgyűlés elnökével és Orbán Viktor miniszterelnökkel. Sok a közös találkozási pontunk az európai politikáról, valamint az ukrajnai háborúról, ahol a harcok befejezését és a mielőbbi békét sürgetjük.

Mi, szlovákiai magyarok annak örülnénk a legjobban, ha már az első fordulóban megnyerné a választást, bár ez nem valószínű. Számít-e a magyarság támogatására - kissé szentimentálisan -, közel érzi-e magához a szlovákiai magyarokat?

Azt szeretném, ha a dunaszerdahelyi vagy komáromi életminőség ugyanolyan lenne, mint Pozsonyban vagy Kassán. A régiók közötti különbségek kiegyenlítése kiemelt feladatunk, hogy az embereknek ne kelljen elhagyniuk otthonukat, és ott dolgozhassanak, ahol születtek. Lényeges az ember társadalmi státusza, hogyan él, hogyan jár jól és segít-e neki ebben az állam. 

Egy dunaszerdahelyi embernek például ugyanazok a problémái vannak, mint egy zsolnainak. Mindenki békés, elégedett és méltóságteljes életre vágyik. Szociáldemokrata politikusként mindig mindent megteszek azért, hogy az emberek életét jobbá tegyem. Politikám középpontjában mindig az ember és életminősége állt, és az is marad a születésétől az időskorig, nemzetiségtől és lakóhelytől függetlenül.

Peter Pellegrini

Egy választási küzdelem részese. A retorikája, nyugodt hangvétele sokaknak szimpatikus. Megnyeri a választást?

Alázattal közelítem meg a választási versenyt. A választók döntenek, ezért mindenkit arra kérek, hogy éljen alapvető demokratikus jogával. Az Ön, és a többi polgár szavazata dönti el, ki ül majd 5 évig az elnöki palotában, és milyen politikát fog folytatni.

 Békét kínálok az intézmények harca helyett, a béke eszméjét ajánlom, harcias fegyverek helyett együttműködést, szociálpolitikát kínálok az embereknek. Az elnöki palotát olyan hellyé akarom alakítani, ahol megvitatják és előkészítik Szlovákia jövőképét. Tapasztalataim alapján – úgy érzem – professzionálisan tudom majd ellátni a feladataimat.

Gyakran szokta mondani pl. televíziós vitákban, hogy Ön jólnevelt. Ez azt jelenti, hogy bizonyos szabályok vagy szokások szerint él, amelyek a nehéz helyzetekben is utat mutatnak, és elkísérik az életben?

Sajnos a politika gladiátor arénává változott. A racionális vitát kiszorította a sértegetés politikája, és a parlament gyakran olyan méltatlan látványt nyújt, aminek láttán az emberek csak a fejüket csóválják. Térjünk vissza a tisztességhez, a korrekt viselkedésmódhoz.

Egész életemben azt az útmutatást követem, amit a szüleim tanítottak nekem. Tudj udvariasan köszönni és megköszönni is. Ha mindannyian ebben a szellemben, mások véleményét tiszteletben tartva viselkedünk, meghallgatjuk egymást, akkor sok minden változhat. 

Elnökként mindig ezt a politikát követem, és olyan embereket is szeretnék közelebb hozni egymáshoz, akik egyébként nem ülnének egy asztalhoz. Ez is elnök szerepe.

Hogyan fogadja a kritikát? Például Igor Matovič gyakran minősíthetetlen kijelentéseit?

Figyelmen kívül hagyom mások támadásait. Ez csak azt mutatja, hogy a sértéseken és támadásokon kívül semmi mást nem kínálnak a választóknak. Ez pedig nem elég az állam irányításához vagy az elnöki funkció ellátásához. 

Velük ellentétben én nem támadok senkit, hanem bemutatom az embereknek a programomat, hogy mit szeretnék tenni értük az elnöki palotából. Békét, méltó életet mindenkinek, nemzetközi szinten elsősorban Szlovákiának, és egyértelműen hatékony együttműködést a V4-es államokkal.

Mit üzen a magyar választóknak?

Ne hagyja, hogy elvegyék a kedvét a közügyektől, és éljen szavazati jogával! Mindig is támogattam a régiók életszínvonalának kiegyenlítését. Tapasztalatot, vezetést és szakmai teljesítményt kínálok az elnöki palotában. 

Fogjunk össze egy méltó életért minden ember számára!

fotó: TASR

hirdetes
hirdetes