2024. 09. 30. hétfő - Jeromos, Jarolím
Keresés
FRISS

Fesztiválozz miniszterelnökökkel I.

Gombaszög egyik szépsége, hogy gazdag programsorozatot tudhat a magáénak: a legelvontabbtól egészen a legkomolyabbig. A 2024-es tábor számtalan lehetősége közül talán az egyik legvonzóbb a Napunk által szervezett Válság-miniszterelnökök című előadás volt. A két vendég, Eduard Heger és Ódor Lajos a legnehezebb időkben álltak a kormány élén, olyan globális válságokkal kellett megküzdeniük, mint a korona vírus, vagy épp az orosz-ukrán konfliktus. Remek előadásnak lehettünk tanúi azon a szombati napon, ráadásul mindkét miniszterelnök úr igent mondott egy kötetlen kis csevejre a Szabad Újság számára.

Kérem, mesélje el a portál olvasóinak, hogy mi volt az első gondolata, miután megtudta, hogy sikeresen bekerült az EP-be.

Nem fogok hazudni, a szívem mélyén éreztem, hogy be fogok kerülni. Ami sokkal meglepőbb volt számomra az az eredmény. Maga a párt, és jómagam is elég sok szavazatot kaptunk. Ez pedig még inkább felbuzdított minket arra, hogy érdemes ezekkel a dolgokkal foglalkozni, hogy igen is valóságossá kell tenni azt a programot, amellyel a választásokon elindultunk.

fotó: a szerző

A szlovák állampolgárok nagy többsége nem látja jól át pénzügyi helyzetet, legyen az az ország szintjén, vagy a saját háztartása terén. Milyen filmhez, könyvhöz vagy esetleg műfajhoz tudná hasonlítani a helyzetet?

Én mindig azt szoktam mondani az embereknek, hogy ez nem arról szól, mármint az otthoni pénzügyi helyzetünk, hogy keressünk egy dolgot, amin sokat nyerünk, hanem ez olyan, akár a kertészkedés. Tehát a pénzzel is szinte heti, de legalábbis havi szinten kell munkálkodni. Meg kell fogalmazni a célokat, el kell határozni, hogy mennyit fogunk a háztartásra költeni, mennyit a gyerekekre, és mennyi lesz majd a beruházásra váró összeg. Tehát szisztematikusan kell foglalkozni a pénzügyeinkkel is. És hogy milyen filmhez tudnám hasonlítani?

...vagy könyvhöz, stílushoz vagy műfajhoz?

Ha műfaj, akkor „drum and bass“. Megvan az a hullámzó ritmusa neki. És minden ilyen ritmussal úgy kell foglalkozni, akár a pénzzel.

fotó: a szerző

A napokban nyilvánosságra került egy esetleges új adó bevezetése. Mit gondol ön erről? Miként fogja érinteni a polgárokat?

Nemcsak a cégeket, de az átlagembereket is érintheti, a tranzakciók drágábbak lesznek majd. Nem az a fontos, hogy ki fizeti az adót, hanem az, hogy kire hárul rá. Ilyen szempontból nekem az sem tetszik, hogy aki aktívabb a pénzügyek terén, az több adót fog majd fizeti. Mert ugye az az adott polgár több tranzakciót csinál. Ha pedig ilyen oldalról közelítem meg, nem vagyok az új adó bevezetésének a híve.

Ha már épp Gombaszögön vagyunk az utolsó kérdés, jobban mondva kérdések inkább fesztiválosabb jellegűek lennének.

Sör vagy bor?
Sör.
Zipline pálya vagy lovaglás?
Pálya.
Sátor vagy faház?
Sátor.
Koncert vagy jóga?
Koncert.

fotó: a szerző

hirdetes
hirdetes