2024. 04. 20. szombat - Tivadar, Marcel
Keresés
FRISS

Időkapu – hajómalmot sodort az árvíz egy házra Dunamocson (1876)

Így történik Komáromban is, hol a sziget mellett kiszállva, három hajón keresztül kell a hídra felmenni. Szintúgy tesznek Almásnál is, oly messzire behatolt a kikötő állomástól a Duna.

Legjobban körül van véve a bal parton a karvai puszta és Izsa községe. Előbbiben a takarmány teteje és az épületeknek csak fedelei látszanak ki – éppúgy a pathi pusztán (Almás átellenében) is. A végtelen, hatalmas víz terjed mindenütt, ameddig csak a szem láthat.

És e víznek van szeszélye is. Duna-Mocson egy háznak fedelét levette, és rávitt egy hajómalmot, rátette fedélnek. Gazdaemberek úgy nyilatkoznak, hogy az őszi vetés már végképpen elveszett. Emberi számítás szerint 2-3 hét kell, míg az a nagy víztömeg a Duna medrében lefolyhat, mely most a Duna völgyét elönti.

Mondják, hogy feljebb van hely, hol 4-5 mérföld a víz szélességben, 3-5 öl magasságban. Ebből pedig az a szomorú valószínűség következik, hogy csak a magyarországi vízmennyiség lefolyására is kell 2-3 hét, és míg ez meg nem történik, addig a fővárosi magas víz meg nem szűnik.

Komáromban az utcza és járda több helyen lesüllyedt, úgy, hogy nagymérvű feltöltéseket kell tenni.

Politikai Újdonságok, 1876. március 15.

fotó: pixabay

hirdetes
hirdetes
hirdetes
hirdetes