2024. 07. 24. szerda - Kincso, Vladimír
Keresés
FRISS

Ne becsüljük le a hőségben a napszúrás kockázatát!

Ne becsüljük le a hőségben a napszúrás kockázatát! Ezt a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szakemberei tanácsolják. Hangsúlyozták a megfelelő öltözék fontosságát, a magas UV-faktorú naptej, illetve a fejfedő használatát a napon.

„A hőkimerülés vagy hőguta a szervezet olyan túlhevülését jelenti, amely közvetlen napsugárzás nélkül is bekövetkezhet. Napszórásról akkor van szó, mikor a napsütés okozza a szervezet túlhevülését. Mindkét esetre jellemző a fejfájás, hányinger, ájulás, szédülés, felszínes és gyors légzés, szapora pulzus, megemelkedett testhőmérséklet és hányás” – magyarázták.

Ha valaki az említett tüneteket produkálja, akkor hűvös helyre kell őt vinni, és stabilizálni kell a testhelyzetét. „Vegyék le róla a fölösleges ruhákat, a cipőt és a zoknit is beleértve. Fokozatosan hűtsük a testét. Legjobb a borogatás. A zuhany és a fürdő nem ajánlott. Kis adagokban adagoljuk a folyadékot, legjobb kanállal. Nem tanácsoljuk nagyobb mennyiségű víz bevitelét a szervezetbe” – emlékeztettek a szakértők. Az állapot romlása esetén segítséget kell hívni a 155-ös vagy a 112-es telefonszámon.

TASR

fotó: Pixabay

hirdetes
hirdetes
hirdetes
hirdetes