2024. 07. 24. szerda - Kincso, Vladimír
Keresés
FRISS

Sokáig élnek a szüleikkel a szlovákiai fiatalok

Országunkban átlagosan 31 éves korukig maradnak a szülői házban a fiatalok. Uniós viszonylatban Szlovákiában a második legmagasabb ez az életkor.

Az Európai Unióban a fiatalok átlagosan 26,3 éves korukig éltek a szüleikkel - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) 2023-as évre vonatkozó, nemrégiben közzétett adataiból.

Az Európai Unió tagállamai között meglehetősen mély a szakadék ezen a téren. Az északi országokban hagyták el a legfiatalabb korukban a mamahotelt a fiatalok. Finnországban (21,4 év), Dániában és Svédországban (mindkettő 21,8 év), valamint Észtországban (22,8 év) átlagosan még 23 éves koruk előtt elköltöztek otthonról. Ezzel szemben azonban Horvátországban (31,8), Szlovákiában (31), Görögországban (30,6), Spanyolországban (30,4), valamint Olaszországban és Bulgáriában (mindkettő 30) csupán 30 évesen vagy ennél is idősebb korukban költöztek ki a szülői házból. 

A visegrádi országok közül csupán Csehországban (25,4 év) volt egy hajszálnyival alacsonyabb az uniós átlagnál ez az életkor. Magyarországon és Lengyelországban 27,1 évesen hagyták el a "mamahotelt" a fiatalok, míg Szlovákiában regionális és uniós viszonylatban is meglehetősen sokáig maradtak a szüleikkel közös háztartásban.

Országunkban a nők átlagosan 29,6 évesen, míg a férfiak 32,4 évesen költöztek ki a szülői házból.

Fotó: pexels

hirdetes
hirdetes
hirdetes
hirdetes