2024. 07. 24. szerda - Kincso, Vladimír
Keresés
FRISS

A nyári hasmenés, orvosi szakneve “diarrhoe”

Az írás időszerűségét az adja, hogy a betegség elnevezése szerint is, egyértelműen a jelenlegi nyári évszakban fordul elő.

Itt a nyár, a gyermekektől kezdve az idős korosztályig örülünk a szabadságnak, pihenésnek, sportolásnak, várjuk az áhított idegen országok, tájak megismerését - a nyári örömöket. Sajnos, nem kellő odafigyeléssel, ezt nagyon megkeserítheti egy nyári hasmenés. Az új helyen, országban, idegen földrészen, fokozottan figyelnünk kell, hogy az ételeink legyenek frissen elkészítve és tökéletesen hőkezelve. Ez vonatkozik a különböző húsokra, halakra, és a "tenger gyümölcseire" is. Veszélyeztethet bennünket a nem alaposan megmosott zöldség, és gyümölcs. Csak zárt üvegben, csomagolásban adagolt vizet, frissítőt fogyasszunk, ne az utcán árusított, szabadon mért folyadékot. Mindig vigyázzunk az esetleges fertőzött kúti, forrásvízre is.

Szalmonella

Tudatosítsuk, hogy a nagy melegben minden élelmiszer hamarabb romlandó. Vigyázzunk, ha melegben, hosszabb ideig autóban szállítjuk az élelmiszert. Nyáron gyakoribb a kellemetlen szalmonellafertőzés, a fertőzött tojásos ételeknél, /madártej, sütemények/, és húsos ételeknél is előfordulhat. A betegség gyötrelmes hányingerrel, hányással, lázzal, hasmenéssel, levertséggel és hasfájással jelentkezik. Ha a hasmenés több napig tart, akkor már orvosi beavatkozás is szükséges lehet.

Rotavírus

A szalmonella bakteriális bélfertőzés mellett gondolni kell más vírusos bélfertőzésekre is. A rotavírus okozta fertőzések előfordulhatnak egész évben, de főleg télen és tavasszal a leggyakrabban.

A rotavírus gyakoribb fertőzés gyermekeknél, de felnőtteknél is előfordulhat. Gyermekkorban, kb. 5 éves korig egyszer minden gyermek átvészeli a rotavírusos bélfertőzést. A betegség felnőtteknél is előfordulhat, főleg a legyengült immunrendszernél jelentkezik, de általában enyhébb lefolyással, mint a gyermekeknél. Az időskorúakat a kiszáradás is veszélyezteti. A rotavírusos fertőzés rendkívül ragályos betegség.  Ez egy közösségben terjedő betegség, bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, és kórházakban is gyakori.

A vírus a beteg egyén székletével ürítődik ki a szervezetből és a nem következetes higiénás körülményeknél /pl. koszos kezek, gyerekjátékok felületein/ a vírus gyorsan terjed. 2-3 nap lappangási idő után jelentkezik a nagyon híg, vizes széklet, naponta sokszor, akár 10-15-ször is.  Jelentkezhet a láz, hasfájás, és hányás is. Elsősorban a csecsemőkre kell odafigyelni, mert a hasmenés okozta folyadék és sóhiány nagyon gyorsan kiszáradáshoz vezethet, mely gyors pótlás nélkül nagyon veszélyes, akár életveszélyes, legrosszabb esetben végzetes is lehet.

A legfontosabb a gyermekeknél a betegség megelőzése! Ezt a szájon át alkalmazott, leggyakrabban 2-3 adagos vakcinával végezzük. Ezzel lényegesen csökkenthetjük és nagyban ki is védhetjük a fertőzés kialakulását. A vakcina lényegében „gyengített" rotavírus.  Fontos tudni, hogy meghatározott a vakcina beadási időpontja. Az első adag vakcina 6 hetes korban adható be a gyermeknek. A második adagot 24 hetes koráig kell beadni. A háromadagos vakcinasorozat beadását a gyermek 32 hetes koráig kell befejezni. Érdemes, hiszen ezzel kivédjük a rotavírus bélfertőzést és az általa okozott szövődményeket.

fotó: pexels

hirdetes
hirdetes
hirdetes
hirdetes