2024. 07. 24. szerda - Kincso, Vladimír
Keresés
FRISS

A pozsonyi magisztrátus közölte, hatásos a BTI a tigrisszúnyog lárvái ellen

A BTI lárvaölő szer tabletta formájában a tigrisszúnyog lárvái ellen is hatásos. Idén is ellátja ezzel a szerrel a pozsonyi (Bratislava) önkormányzat a kerttulajdonosokat és családi házak lakóit és bérlőit. A tablettákat a magisztrátuson, vagy a városrészek önkormányzatánál lehet átvenni – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Peter Bubla, a főváros szóvivője.

„A szúnyog előfordulása nem jelenti automatikusan a fertőző betegségek terjedését" – közölte Bubla, és hozzátette, pánikra nincs ok. A főváros folyamatosan konzultál a szakértőkkel.
A szóvivő hozzátette, a főváros munkatársai idén is ellenőrzik a kritikus helyeket, és BTI szerrel irtja a lárvákat. "A temetők környékén is irtjuk a szúnyogokat, és CO2-csapdák kihelyezésével is védekezünk" - tette hozzá a szóvivő.

A városvezetés tájékoztatása szerint olyan kritikus helyek is vannak, ahol nincs mód az irtásra. "Ez különösen igaz a tigrisszúnyogokra, amely éppen olyan helyeken szaporodik, ahol az emberek teremtik meg ennek feltételeit, hiszen előszeretettel szaporodnak például a kis mennyiségű vizet tartalmazó tartályokban, edényekben, virágcserepekben, ereszcsatornákban" - magyarázta Bubla. A város azt tanácsolja az embereknek, hogy a kisebb edényekből rendszeresen öntsék ki a vizet, a nagyobb hordókba vagy azokba a tavakba, amelyekben nincsenek halak, tegyenek BTI tablettát.

Az invazív ázsiai tigrisszúnyognak helyi populációja jött létre Pozsonyban. A főváros Főrév (Ružinov) városrészében tavaly észlelték ezt a fajt, az első megfigyelés eredményei szerint a vérszívóknak sikerült áttelelniük és megtelepedniük.
A tigrisszúnyog Ázsiából terjedt át a világ más részeire az áruszállítás, például a gumiabroncsok importálása útján. Ez a faj 22 féle vírust hordoz, köztük a dengue-, a chikungunya-, a zika- és a sárgalázvírust. A nyugat-nílusi vírus és az Usutu vírus is jelen van az országban.

TASR

fotó: pixabay

hirdetes
hirdetes
hirdetes
hirdetes