2024. 07. 25. csütörtök - Kristóf, Jakub, Timur
Keresés
FRISS

Enyhén csökkent a munkanélküliek aránya Szlovákiában

Májusban az euróövezetben 6,4 százalékos, az Európai Unióban pedig 6 százalékos munkanélküliségi rátát mértek. A mutató értéke nem változott az áprilisi adatokhoz képest, derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) nemrégiben közzétett adataiból. Több mint 13 millió uniós polgár nem tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon az EU-ban a vizsgált időszakban.

Szlovákiában májusban 5,5 százalékos munkanélküliségi rátát jegyeztek fel, áprilisban 5,6 százalékos arányt mutattak ki, tehát enyhe csökkenés ment végbe országunkban. Szlovákia a középmezőnyben végzett az uniós rangsorban.

Az uniós tagállamok közül Spanyolországban (11,7%) és Görögországban (10,6%), Svédországban (8,4%) és Finnországban (8,2%) volt a legmagasabb a munkanélküliségi ráta idén márciusban, míg Csehországban (2,7%), Lengyelországban (3%), valamint Máltán és Szlovéniában (mindkettő 3,2%) a legalacsonyabb. 

A V4-ek közül tehát Csehországban és Lengyelországban küzdöttek arányaiban a legkevesebben a munkanélküliséggel, ezzel szemben Szlovákiában (5,5%) volt a legmagasabb ez a ráta. Magyarországon 4,3 százalékos arányt mértek.

fotó: Pexels

hirdetes
hirdetes
hirdetes
hirdetes