2024. 07. 24. szerda - Kincso, Vladimír
Keresés
FRISS

Enyhén lassult az infláció Szlovákiában

Júniusban az előzetesen becsült adatok szerint enyhén lassult az éves infláció az euróövezetben, a májusi 2,6 százalékról 2,5 százalékra esett vissza – derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) nemrégiben közzétett jelentéséből.

Az előzetes becslések szerint májusban a szolgáltatások éves inflációs rátája volt a legmagasabb (4,1%), nem történt változás a májusi szinthez képest. Enyhén lassult az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek árának növekedési üteme (a májusi 2,6 százalékról 2,5 csökkent). A nem energetikai ipari termékek esetében 0,7 százalékos arányt jegyeztek fel, ez azonos a májusi rátával. Az energiaárak májusban 0,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, májusban 0,3 százalékos éves szintű növekedést mértek. 

Az euróövezetben a fogyasztói árak változását az úgynevezett harmonizált fogyasztóiár-indexszel (HICP) mérik. Az Európai Unió országai azonos módszertant alkalmaznak, ez lehetővé teszi a tagállamok adatainak összehasonlítását. 

Szlovákiában júniusban 2,4 százalékos éves drágulást jegyeztek fel előzetesen, míg májusban 2,6 százalékos éves rátát mértek, tehát országunkban is lassult az infláció üteme. Szlovákia egy hajszállal az uniós átlag alatt végzett a rangsorban.

Az euróövezeten belül Belgiumban (5,5%) ment végbe a legjelentősebb drágulás, emellett Spanyolországban, Hollandiában, Horvátországban, Ausztriában, valamint Portugáliában és Cipruson is 3 százalék feletti rátát mértek. Ezzel szemben Finnországban (0,6%), Olaszországban (0,9%) és Litvániában (1%) emelkedtek a legenyhébb mértékben az árak. 

fotó: Pexels

hirdetes
hirdetes
hirdetes
hirdetes